banner68

banner101

banner108
28 Nisan 2024 Pazar

MERSİN BÜYÜKŞEHİR ERDEMLİLİ ÇOCUKLARA 23 NİSAN COŞKUSUNU TEKRAR YAŞATTI...

Dünya Bakliyat Günü Mersin’de kutlandı!

Şefler tarafından hazırlanan bakliyat ürünleri tanıtıldı .

15 Şubat 2024 Perşembe 10:01
Dünya Bakliyat Günü Mersin’de kutlandı!

Birleşmiş Milletler tarafından 2016 yılının Uluslararası Bakliyat Yılı olarak ilan edilmesinin ardından her yıl 10 Şubat’ta kutlanılan Dünya Bakliyat Günü, Mersin Ticaret Borsası’nın düzenlediği etkinlikle Mersin’de kutlandı.
Mersin Ticaret Borsası tarafından Hilton Otel’de düzenlenen Dünya Bakliyat Günü etkinliğine Mersin Valisi Ali Hamza Pehlivan, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen, Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, basın mensupları ve bakliyat sektörü temsilcileri katıldı.


Mersin Ticaret Borsası Meclis Başkanı Münir Şen, yaptığı açılış konuşmasında Mersin’in bakliyat konusundaki Türkiye ve Dünya’daki önemine değindi. Şen “Birleşmiş Milletler 2016 yılını Dünya Bakliyat Yılı olarak ilan etmişti. 2019 yılında ise her yılın 10 Şubat’ı Dünya Bakliyat Günü olarak kutlanmaya başlandı. Tüm bu zaman zarfında bakliyatın önemi hakkında bir farkındalık oluştu. Bu farkındalığın ülkemiz adına devamını temenni ediyoruz. Bakliyatın ülkemiz ve Mersin’imiz için ayrı bir önemi var. Bakliyatta ülkemiz dünyada nohut ticaretinde üçüncü, kırmızı mercimekte ise dördüncü sıradadır. Mersin sadece ülkemizin değil dünyanın da bakliyat konusundaki önemli ticaret merkezlerinden biridir. Şehrimizde 250 yakın firma bu sektörde faaliyet göstererek istihdama destek sağlar” sözleriyle Mersin’deki bakliyat sektörünün büyüklüğünü ve önemini anlattı.

“EN BÜYÜK ZENGİLLİK SAĞLIKTIR” Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı ve bilinçli beslenmenin önemine dikkat çeken Mersin Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı ve Ulusal Baklagil Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Özdemir, bakliyatın beslenmedeki önemini şu şekilde değindi: “Sağlıktan büyük zenginlik yoktur. En büyük zenginlik sağlıktır. Sağlıklı bir hayat sürmek ve sağlıklı nesiller yetiştirmek hepimizin ortak arzusudur. Bunun ön şartı ise bilinçli beslenmektir. Bilinçli beslenmek ancak sağlıklı beslenmekle olur. Bakliyat tam da bu noktada büyük önem arz eder. Bakliyat sahip olduğu özellikler, yüksek besin değerleri gibi etkenlerle en sağlıklı besinler ve diyet gruplarının başında yer alır”
“MERSİN BAKLİYAT İŞLEME VE PAZARLAMA KONUSUNDA TÜRKİYE’NİN EN GELİŞMİŞ ŞEHRİDİR” Mersin’in bakliyat konusunda Türkiye’nin en önemli bölgesi olduğunu ifade eden Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, bu ticaret gücünü arttırmayı hedeflediğini ifade etti. Seçer “Mersin’de toprak yapısı ve coğrafya nedeniyle bakliyat üretimi yoktur. Ancak başta Mersin Limanı ve Mersin’in ticaret potansiyeliyle birlikte Doğu Akdeniz’den dünyaya açılabilmesi ve yine kara yoluyla Arap Yarımadası’na ulaşabilmesiyle birlikte Mersin ticaret sektörünün dolayısıyla bakliyat grubunun ihracatındaki Türkiye’nin güzide şehridir.

Ülkemizdeki bakliyat ticaretinin yüzde 80’i Mersin’den yapılır. Biz de sektörün sorunlarını yakından takip ederek bu ticaret hacminin gelişmesi için çalışmalarımıza devam edecez”
ŞEFLERİN HAZIRLADIĞI BAKLİYAT ÜRÜNLERİ MİSAFİRLERE İKRAM EDİLDİ Mersin Ticaret Borsası tarafından düzenlenen etkinlikte Mersin Üniversitesi Gastronomi Bölümü'nün de desteği ile hazırlanan birbirinden çetitli bakliyat ürünleri katılımcıların beğenisine sunuldu.
Haldun OKDEMİR

Anahtar Kelimeler: BakliyatMERSİN BORSASI

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV