banner68

banner101

29 Mart 2024 Cuma

Miting havasında açılış

ERDEMLİ-MERSİN

14 Haziran 2022, 11:37
ERDEMLİ-MERSİN
Mustafa ZEREN
 Bu hafta köşemizde 15 yüzyılda İç Anadolu Bölgesi’nden geldiği sanılan, "Erdemoğulları" isimdeki bir Türkmen  Aşireti'nden ismini alan Erdemli ilçemizden bahsedeceğiz. "Erdem"in sözlük anlamı iyilik, doğruluk demektir. Türkmen Beyi Erdem, bu güzel anlamlı sözcüğü beğendiği için aşireti'nin adına ve devamlı kalmak istedikleri bu yere Erdemli ismi verilmiştir. 
Türkiye Cumhuriyeti'nin ilanından sonra, küçük bir yerleşim iken, 1 Haziran 1954 tarihinde ilçe olmuştur. Turizmi, tarihi zenginlikleri ve doğal güzellikleri açısından önemli bir gelişme potansiyeline sahiptir. Erdemli’nin ilk belediye başkanı Abdurrahman Şevk(KOCAREİS)dir. Yaklaşık 20 yıl Erdemliye hizmet etmiştir. 
İlçede limonculuk, muz ve seracılık Karahıdırlı ve diğer yaylalarında da kivi yetiştiriciliği gelişmiştir. Turfanda yetiştiriciliğinde de hatırı sayılır bir yeri vardır. İlçe hızla gelişmekte olup dışarıdan göç almaktadır. İlçe halkının çoğunluğu yörük kökenli olduğu için yazın yaylalara çıkma geleneği hâlen devam etmektedir. Geniş kıyı şeridi ve kumsalı nedeniyle ilimizin turizm yükünü çeken ilçemiz son dönemde yeni turizm yatırımlarına evsahipliği yapması ile dikkat çekmektedir. 
29 Mart 2009 Mahalli idareler seçim sonucu Erdemli Belediye Başkanı seçilen Sn. Mükerrem Tollu , 2014 ve 2019 seçimlerini de kazanarak , Erdemli’de ara vermeden 3 kez seçim kazanan ilk Belediye Başkanı olmuştur. 
Oldukça tecrübeli bir ekibe sahip Başkan Mükerrem Tollu tarım ve turizm kimliğinin yanında Sanayi yatırımları içinde Erdemli Ticaret Sanayi Odası ve diğer toplum kuruluşları ile ortak projeler üreterek altyapı oluşturmaktadır.
Bu yatırımların dışında üretici pazarları, doğa müfettişleri , çocuk seraları , çocuk sokağı , kendi enerjisini üretmek üzere kurulan enerji santralleri, balıkçı iskeleleri , geleneksel Türkmen şölenleri, botanik parkları, çiçek seraları, organik tarım için solucan gübresi tesisleri, limon çiçeği projesi , meslek kursları ve daha birçok toplumsal projelerle de belediye ses getirmektedir.
Sorunlar var mı , tabi ki her ilçede olan, belde belediye dönemlerinden gelen sıkıntıların bütüne yansımaları olmaktadır. Yine de özveri ile çalışarak, her biri ayrı tarihi kültürel değerlere sahip farklı yönetim anlayışları ile yapılaşmış beldelerin birleştirilip bütüne entegre olması , birçok yönden disiplin altına alınması başarılmıştır.
Yöre halkının yaşam tarzını, beklentilerini çok iyi bilen, tarihimize,kültürümüze,nesilden nesile aktarılan milli ve manevi değerlere saygılı Başkan ve ekibini tebrik ediyor, başarılı çalışmalarının, yeni projelerinin devamını diliyoruz..  
Bu şehre hizmet eden herkes tarihin altın sayfalarında yerini alacaktır. Siyasi çekişmeler bu süreçte bir kenara bırakılarak Bakanlık Birimleri , Büyükşehir ve İlçe Belediye yöneticileri koordineli ve tecrübelerini birbirlerine aktaracak şekilde  süreçler yönetilirse, ulaşımdan- altyapısına-tarım, ticareti, sanayisi, turizm yatırımları ile dünyada örnek gösterilecek bir MERSİN yaratılabilir. 

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV