banner68

banner101

banner108
18 Nisan 2024 Perşembe

Miting havasında açılış

Bakan Yardım Gemisini Mersin'den Uğurladı.

Türkiye’den Gazze’ye 11 bin ton gıda ve giyecek götüren ’Lady Leyla’ isimli yardım gemisi, Mersin Limanı’ndan İsrail’in Aşdod Limanı’na uğurlandı.

02 Temmuz 2016 Cumartesi 10:31
Bakan Yardım Gemisini Mersin'den Uğurladı.
 Türkiye'den Gazze'ye 11 bin ton gıda ve giyecek götüren 'Lady Leyla' isimli yardım gemisi, Mersin Limanı'ndan İsrail'in Aşdod Limanı'na uğurlandı. Başbakan Yardımcısı Veysi KaynakGazze'ye giden gemiyle Türk milletinin Filistinli kardeşlerine sevgilerini gönderdiklerini belirterek, "Bu gemi bizim gönüllerimizi oraya taşıyor" dedi.

Türkiye ile İsrail arasında varılan anlaşmanın ardından Gazze'ye yardım götürmek için 2 gün önce Mersin Limanı'na gelen Panama bandıralı 'Lady Leyla' isimli yardım gemisi, bugün Mersin Limanı'nda demirlediği 17. Rıhtım önünde düzenlenen törenle uğurlandı. Törene; Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Kalkınma Bakanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, Mersin Valisi Özdemir ÇakacakFilistin'in Ankara Büyükelçisi Faed Mustafa, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanı Fuat OktayTürk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık ve protokol üyeleri katıldı.

"Türkiye, her zaman Filistinli kardeşlerimizin yanında olmuştur"

Gazze'ye 11 tondan oluşan gıda ve giyecek ile gönüllülerin sağladığı yardım kolilerinin gönderildiği törende konuşan Başbakan Yardımcısı Kaynak, "Bugün Filistinli kardeşlerimiz için bir aradayız" diyerek, bugün idrak edilecek Kadir Gecesi'nde İslam aleminin yapacağı dualarla Yüce Rabbin, bütün insanlığın ihtiyaç duyduğu barışın, huzurun, refahın tesisine yardımcı olmasını diledi. Türkiye'nin her zaman Filistinlilerin yanında olduğunu vurgulayan Kaynak, "Ama Türkiye aynı zamanda bu bölgede barışın adil, kalıcı ve kapsamlı olması için de gayret etmiştir. Türkiye, bu süreçte Filistin'in, Gazze'nin yeniden imarı noktasında gerçekten büyük gayretler sarf etmiştir. Filistinli kardeşlerimizin kendi kaderlerine terk edilmemesi için diplomasinin de bütün imkanları Türkiye CumhuriyetiHükümetleri tarafından yerine getirilmiştir" diye konuştu.

"Bizi eleştirilenler Hudeybiye sürecine ve Hudeybiye anlaşmalarına baksınlar"

İsrail ile 6 yıldır yaşanan sorun ve varılan anlaşmaya değinen Kaynak, son gelinen süreçte Filistin halkına yardım götüren Mavi Marmara gemisinin İsrail tarafından saldırıya uğramasından sonra tıkanan ilişkilerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Hükümetlerinin kararlı tutumları sayesinde bu hafta belli bir noktaya geldiğini söyledi. Bu görüşmeler sırasında Türkiye'nin, her zaman Filistinlilerin hak ve hukukunun gözetilmesi ve Türkiye-İsrail ile ilişkilerinin normalleşmesini göz önünde tuttuğunu belirten Kaynak, yapılan anlaşmaya ilişkin eleştirilere de Mersin'den yanıt verdi. Kaynak, şunları söyledi: "Bu anlaşmayla ilgili aynı düşünce dünyasında olduğumuz, aynı inanca sahip olduğumuz, aynı istikamette olduğumuz bir dostlarımızın, hükümetimizi şiddetle eleştirdiklerini görüyoruz. Benim tavsiyem, o gönül dostlarımızın Hudeybiye sürecine ve Hudeybiye anlaşmalarına bir bakmalarını tavsiye etmektir. Orada görecekler ki, İslam'ın Peygamberi bütün insanlığın kurtuluşunun müjdecisi Peygamberimiz Hz. Muhammet (s.a.v.), insanlığa savaştan, mücadeleden çok barış yapmayı tavsiye ediyor. Yine Allah'a şükür al bayrağımızın altında, 786 bin kilometrede mutlu, huzurlu, kalkınmış bir ülkede yaşıyoruz. Bu Cumhuriyet kurulurken devletimizin bir anlaşmayla doğduğunu da unutmamamız lazım. Burada önemli olan anlaşmanın kendisi değil. Anlaşmanın muhtevası bizi, Filistinli kardeşlerimizi, milletimizi, insanımızı rencide ediyor mu, etmiyor mu, ona bakmamız lazım."

"Nihai hedef; Filistin'in, Filistinlilerin, kendi vatanlarında mutlu, özgür yaşamalarını, ortak haklara sahip olmalarını sağlamaktır"

Türkiye'nin 6 yıldan bu yana İsrail ile ilişkilerin normalleşmesi için hep aynı şeyi söylediğini dile getiren Kaynak, "El konulan Mavi Marmara gemisi İsrail tarafından iade edilecek, sonra Türkiye'den özür dilenecek, tazminat ödenecek ve Gazze'ye, Filistin'e yönelik insani olmayan bu ambargo kaldırılacak. Türkiye CumhuriyetiHükümetleri, o ambargolara rağmen de o günden bugüne Filistinli kardeşlerinin hep yanında oldu. O günden bugüne aslında birçok kalkınma faaliyetinde, birçok bu yaptığımız gibi gıda ve sağlık yardımlarında bulundu. Ama geldiğimiz nokta itibariyle hem özür hem tazminat hem de Gazze'ye uygulanan ambargoların hafifletilmesi ve buraya yapılacak insani yardımların mevcut olan limandan gerçekleştirilmesi kabul edilmiştir. Nihai hedef; Filistin'in, Filistinlilerin, bütün insanlığın kendi vatanlarında mutlu, özgür yaşamalarını, herkesin sahip olduğu ortak haklara sahip olmalarını sağlamaktır. Bizim Filistin ile olan ilişkimiz o tarihten bu yana hep devam etti. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı tarafından şu anda orada inşa edilen hastanenin bu anlaşmadan sonra iç donanımları daha hızlı yapılacak ve Filistin'in en büyük hastanesi çok kısa sürede hizmete girecek. Yine Gazze'de yarısını tamamladığımız 320 konut hızlıca tamamlanacak. Gazze'de sanayi bölgesinin yapımını hızlandıracağız. Bugün bunların hepsinin ilk adımı" ifadelerini kullandı.

"Bu gemi, milletimizin sevgisini Filistin'e taşıyor"

Filistin'in hayati önem taşıyan bütün konularında Türkiye'nin elinden gelen desteği artırarak devam ettireceğinin altını çizen Kaynak, önümüzdeki dönemde eğitim, sağlık, girişim ve kalkınma projelerini de çok kısa sürede anlaşmanın verdiği rahatlıkla yapacaklarını kaydetti. Gazze'de yaşanan insani dramın ardından evsiz kalan on binlerce insanın gıda, giyim, tedavi ve barınma gibi acil ihtiyaçlarının giderilmesi için onlarca projeyi hayata geçireceklerini bildiren Kaynak, şöyle devam etti: "Bugün bu gemide çok önemli gıda maddeleri ve çocuklarımıza hediyeler var. Ama bütün bunların dışında bu geminin alacağından çok daha fazlası, milletimizin Filistinli kardeşlerine sevgisi var. Bu gemi bizim gönüllerimizi oraya taşıyor."

Gemide bulunan malzemelere ilişkin de bilgi veren Kaynak, "Gemide 9 bin 200 ton un, şeker ve pirinç, 500 ton yağ, 383 ton gıda kolisi olmak üzere 10 bin 83 ton yiyecek malzemesi var. Ayrıca oyuncak, ilaç ve giyecek var. Kızılay ve Toprak Mahsulleri Ofisi bu işin bir kısmını üstlendi. Çocuklarımızı bayramda sevindirmek amacıyla İstanbul Milletvekilimiz Nureddin Nebati Bey'in organize ettiği 150 bin civarında çocuk kıyafeti ile 50 bin çocuk ayakkabısı var" şeklinde konuştu.

Dünyanın neresinde bir mazlum ve mağdur varsa Türkiye'nin orada olacağını söyleyen Kaynak, Türkiye'nin şu anda 3 milyon mülteciyi misafir ettiğini, hükümetin harcadığı paranın ise 11 milyar dolara ulaştığını belirterek, ülke gönüllülerinin de bunun daha fazlasını fert fert yaptıklarını sözlerine ekledi.

Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa ise İstanbul'daki patlamadan duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Bu saldırıları her zaman kınadıklarını vurgulayan Mustafa, "Her daim ülke olarak, kardeş olarak sizin yanınızdayız, bundan sonrada bulunacağız. Şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bu hain saldırı bile tekrardan bu iki ülkenin kardeş olduğunu göstermiştir. Filistinli vatandaşlarımız bu hain saldırıda vefat etmiştir. 2 bayanı dün ülkemize gönderdik. 5 kişi de hastanelerde yatıyor. Hepsine şifalar diliyorum" diye konuştu.

"Türk halkı her zaman Filistin halkının yanındaydı, yanında kalmaya da devam edecektir"

Ülke olarak her zaman Türk halkını sevdiklerini, bundan sonra da seveceklerini ifade eden Mustafa, "Tarihte de böyledir böyle de devam edecektir. Bu nedenle Türk halkı her zaman Filistin halkının hep yanındaydı, hep de yanında kalmaya devam edecektir. Bizim acılarımızı kendileri her daim hissediyor ve bizlere de yanımızda olduklarını her zaman hissettiriyorlar. Çünkü bizim halkımız çok zor günler geçirdi ve halen geçirmektedir. Filistin Devleti'nin kurulmasından Türkiye'nin çok büyük desteği vardır. Her zaman minnettarız. Gazze konusunda da çok desteğini göstermiştir Türkiye'ye çok teşekkür ediyoruz. Kudüs'ün bizde kalmasında çok büyük destek verilmiştir. Çünkü orası Yahudileştirilmeye çalışıldı ama umarım başaramayacaklardır. Ülkemize de en çok yardım eden yine Türkiye'dir, olmaya da devam ediyor. Filistin dediğimiz zaman Batı ŞeriaKudüs ve Gazzediyoruz. Türkiye her zaman birinci derecede yardımcımızdır. Bugün buradan bu geminin kalkıp gitmesi, yine aynı şekilde her daim yanınızda olduğunuzun göstergesidir. Bu Ramazan ayında ve bayramda bunu yapmanız bizi çok mutlu etti. Hükümet olarak, halk olarak tüm yardım kuruluşlarına teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

"Bu Türk halkının Gazze'deki kardeşlerine bir nevi bayram hediyesidir"

Kalkınma Bakan Lütfi Elvan ise bugün Filistin halkıyla, Gazzelilerle dayanışmanın, yardımlaşmanın güzel bir örneğini yaşadıklarını söyledi. Bugün Mersin'den Lady Leyla gemisinin yola çıkacağını vurgulayan Elvan, "İçinde 10 bin ton giysi ve gıda var. İsrail'in Aşdod Limanı'na oradan da Gazze'ye bu yardımlar en kısa sürede ulaşacak. Türk Kızılay'ı tarafından teslim alınan bu insani yardım malzemeleri Dışişleri Bakanlığımızın eş güdümünde yerine ulaşacak. Bu gemideki malzemeler Türk halkının Gazze'deki kardeşlerine bir nevi bayram hediyedir. Çocuklarımızın Gazzeli çocuklara bayram hediyesidir. Bu yardımları koordine eden, bu geminin yola çıkmasında gerekli hazırlıkları yapan AFAD Başkanlığına, Türk Kızılay'ına, Dışişleri Bakanlığımıza teşekkür ediyorum" diye konuştu.

"79 milyon tek yürek olarak dik durdu, hakkı ve hakikati savundu"

Bu yardım sürecine gelinmesinden de bahseden Elvan, "Bizim şartlarımız vardı. Yapılan görüşmelerde uzun müzakerelerde Türkiye'nin ileri sürdüğü bütün şartlar kabul edildi. Türkiye seçilmiş Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğanliderliğinde 79 milyon tek yürek olarak dik durdu, hakkı savundu, hakikati savundu. Bu sayede yeniden insani yardım kanalları açıldı. Bugün bir daha görüyoruz ki Akdeniz'de kurulacak her gönül köprüsü Mersin'den başlıyor. Bu gemide sizin sadece insani yardım malzemelerimiz bulunmuyor. Sizin gönülleriniz, sizin insani duygularınız, sizin sevinçleriniz, sizin bayramları, bayram yapan anlayışınız var. Gemiye uğurlamaya gelen tüm kardeşlerimi, hemşehrilerime teşekkür ediyorum" şeklinde konuştu.

"Bu yardım milletin uzattığı bir gönül elidir, bir şefkat elidir"

İkili ilişkilerde sorun olmasının hiç kimseye fayda sağlamayacağının altını çizen Elvan, "İnsanlar arasında buz dağları varsa, milletler arasında buz dağları varsa yine coğrafyalar arasında buz dağları varsa yine gönüller arasında buz dağları varsa bundan kimse kazanmaz. Bundan kimseye yarar gelmez. Soğukluktan, gerginlikten kimse kazanmaz. O açıdan buzları eriteceğiz. Konuşacağız, anlaşacağız, insani olanın yapılması için hep birlikte hareket edeceğiz. Bunu her türlü oyunla, her türlü terör saldırısıyla engellemeye çalışanlara karşı inadına yapacağız. Lady Leyla sadece bir insani yardım gemisi değildir. Milletimizin uzattığı bir gönül elidir, bir şefkat elidir" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da yaşanan terör saldırısıyla ilgili de konuşan Elvan, " İstanbul Atatürk Havaalanı'ndaki saldırı hiç kimseye değil sadece Türk milletine değil 6,5 milyar insanlığa yapılan saldırıdır. Terörün her türlüsü sadece maruz kalan ülkelerin değil bütün insanlık için ortak mücadele edilmesi gereken günümüzün en büyük belasıdır. Bu bela ile birliğimizden taviz vermeden, huzurumuzdan taviz vermeden devlet ve millet olarak sonuna kadar mücadele etmeye kararlıyız" dedi.

Konuşmaların ardından protokol üyeleri tarafından gemi uğurlandı. 
Haldun OKDEMİR

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV