banner68

banner101

banner108
23 Nisan 2024 Salı

Miting havasında açılış

Yerel Ekonominin Liderleri ve Sosyal Ortaklar ADAPTESK kapanışında buluştu

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koordinesinde Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonunca yürütülen ‘Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi’nin (ADAPTESK) kapanışı, Vali Özdemir Çakacak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, kent protokolü, çevre illerin Birlik Başkanları ile Mersin ESOB bünyesinde kurulu bulunan 70 meslek odası başkan ve yöneticilerinin katıldığı iftar programıyla gerçekleştirildi.

01 Haziran 2017 Perşembe 12:55
Yerel Ekonominin Liderleri ve Sosyal Ortaklar ADAPTESK kapanışında buluştu

Hiltonsa Otel’de yapılan kapanış törenine Mersin Valisi Özdemir Çakacak, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Akdeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Kadir Yıldız, İl Emniyet Müdürü Mehmet Şahne, İl Jandarma Komutanı j.Kd. Albay Hüseyin Kanat, Sahil Güvenlik Komutan Vekili Dnz.Albay İlker Karaman, SGK İl Müdürü Necmettin Öz,  Mersin Vergi Dairesi Başkanı Adem Güngör, Çalışma ve İş Kurumu  İl Müdürü Mustafa Kutlu, Ticaret İl Müdürvekili Hacı Akif Yıldız, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Mersin SMMO Başkanı Ömer Faruk Tokgöz, Antalya ESOB Başkanı Adlıhan Dere, Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek,  Karaman ESOB Başkanı Bayram Uysal, Niğde ESOB Başkanı Erdoğan Aykin ile Mersin ESOB bünyesinde kurulu 70 meslek odası başkan ve yöneticileri katılım gösterdi.

Proğramın açılış konuşmasını yapan Mersin ESOB Yönetim Kurulu Başkanı Talat Dinçer Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının yürütücü olduğu, TESK Genel Başkanlığı ile diğer teşkilat birimlerimizin de faydalanıcısı olduğu ADAPTESK projesinin kapanış toplantısına katılın tüm davetlilere hoş geldiniz dileklerini iletti. Başkan Dinçer, Ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez bir öneme sahip olan esnaf-sanatkarlarımızın, ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli bir biçimde dağıtılması ve bu dengelerin sürdürülmesine yaptığı katkılar ile reel sektörün önemli ve vazgeçilmez bir bölümünü oluşturduğunu belirterek, şöyle konuştu.

“Yaklaşık 700 yıl önce Ahi Evran Pirimiz tarafından temelleri atılan Ahilik Ocağı’nın öğreti ve değerleriyle yoğrularak bu öğretileri tarihin her döneminde ve her mekanda günümüze kadar taşımayı başaran esnaf-sanatkarlarımız, ülkemizin ve devletimizin sosyal, kültürel, sınai ve ticari yapısına hizmet sunmayı ibadet kabul ederek mahallerimizde, kasabalarımızda, şehirlerimizde ve bütün yurdumuzda bu ocağın öğreti ve değerlerini günümüzde de yaşatmaya devam etmektedir.

Esnaf – sanatkarlarımız son dönemlerde küreselleşmenin olumsuz etkilerini yoğun bir şekilde yaşamaktadırlar. Kendine özgü birtakım özellikleri nedeniyle kontrolleri dışında gelişen ve değişen piyasa koşullarına nasıl uyum sağlayacaklarını bilmek konusundaki eksiklikleri, teknolojik gelişmelere ayak uyduramamaları, rekabet güçlerinin zayıf olması, mesleki ve yaşam boyu öğrenme kavramları içindeki bilgi eksiklikleri geldiğimiz noktada esnaf ve sanatkarlarımızın çeşitli konularda desteklenmeleri ihtiyacını beraberinde getirmiştir.”

Başkan Dinçer,   bu noktadan hareketle, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızın Koordinatörlüğünde ve TESK Genel Başkanlığımızın yararlanıcısı olduğu 2015 yılı Temmuz ayı itibariyle ülkemiz genelinde belirlenen 8 pilot ilde startı verilen, kısa adı ADAPTESK olan Esnaf ve Sanatkarların Uyum Yeteneklerinin Arttırılması Projesi hayata geçirilmiş ve bu proje ile bu pilot illerde toplam 23.250 kişinin eğitilmesinin planlandığını kaydederek, “ Mersin özelinde ana eğitim konusu olarak belirlenen tekstil sektörü başta olmak üzere 4.500 esnaf ve sanatkara ihtiyaç duydukları mesleki ve genel eğitimler olmak üzere eğitimler verilmesi hedeflenmiş bu sayı proje makamı ile yapılan görüşmeler neticesinde 4.616 esnaf sanatkarın eğitilmesi ile de tamamlanmıştır.

Bu eğitimler kapsamında yine çevre Birliklerin yöneticileri ile Birliğimize bağlı 70 mesleki odamızın yönetici ve personellerini de kapsayan eğitimler verilmiş, ilimizde bulunan ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği içinde esnaf ve sanatkarlarımıza yönelik bir dizi bilgilendirme toplantıları ve çalıştaylar da düzenlenmiştir. Tüm bu faaliyetler ile gerek esnaf- sanatkar teşkilatlarımızın ve gerekse eğitim - danışmanlık merkezlerimizin, mevcut durum analizleri yapılmış, güçlü ve zayıf yanlarının belirlenmiş, bu doğrultuda da stratejik eylem planı hazırlanmıştır. Bu anlamda ADAPTESK Projesi, esnaf sanatkarlarımız ile teşkilat birimlerimize yönelik yürütülen içi dolu dolu bir proje olmuştur.

Bu eğitim faaliyetlerinin başlatıldığı dönemde, esnaf – sanatkarlarımız, gerek zaman ve gerekse ekonomik kayıpları olacağı düşüncesiyle eğitimlere katılmak konusunda isteksizlik göstermişlerdi. Ancak ilerleyen süreçlerde esnaf-sanatkarlarımız için yürütülen eğitim faaliyetleri ile üyelerimizin farkındalıkları arttırılarak bu eğitim faaliyetlerine yönelik yoğun bir talep oluşmuştur. Bu da bu projenin teşkilat birimlerimiz üzerindeki olumlu etkinin bir çıktısı olmuştur.

Sürdürülebilir ekonomik büyüme için insan kaynağına daha çok yatırım yaparak esnaf ve sanatkarların uyum yeteneğini arttırmayı amaçlayan bu projeyle, esnaf sanatkarlarımızın hizmet aldıkları eğitim ve danışmanlık merkezleri aracılığıyla insan kaynaklarının desteklenmesi ve iş hayatında istihdam yaratarak kapasitenin arttırılmasına yönelik bir model kurulması hedeflenmiştir.

Bunun modelin çıktısı olarakta, ülkemizin ekonomik gücünün önemli bir bölümünü oluşturan küçük işletmelerimizin başta ekonomik krizler ve küreselleşme karşısında daha güçlü bir yapıda olmalarını, gelişen ve değişen dünyaya uyum yeteneklerinin, rekabet edebilirliklerinin arttırılarak daha güçlü bir yapıyla ayakta kalmalarına destek verilmiştir” dedi.

Esnaf ve sanatkarlarımızın kalkınmasına katkı sağlayacak, süreklilik gösteren bir yapıya sahip olmalarına destek verecek, ülkemizin nitelikli insan kaynaklarının yetişmesine katkı sağlayacak bu türden projelere her daim ihtiyacımız bulunduğunu sözlerine ekleyen Başkan Dinçer, “  Mersin Esnaf ve Sanatkarları odaları Birliği olarak 1996 yılından bu yana gerek sektörel ve gerekse genel eğitim faaliyetlerinin hep içinde yer aldık. Bu güne kadar olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de gerek genel faaliyetlerimiz ve gerekse eğitim faaliyetlerimiz devam ettirilecektir.

Bu projenin hayata geçirilmesinde en büyük katkıyı sağlayan TESK Genel Başkanımız Sayın Bendevi Palandöken’e ve TESK Ekibine,

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV