”Mersin Emek ve Demokrasi Platformu bileşenleri ve 68’liler Derneği üyeleri, Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anmak adına Özgür Çocuk Parkı’nda buluşarak, kafirbilirliğin güzel örneğini srgilediler.
Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde 6 Mayıs 1972 tarihinde idam edilerek, silinmemek üzere tarihe geçen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan, ölümlerinin 53’üncü yılında Mersin’de anıldı.
Özgür Çocuk Parkı’nda bir araya gelen katılımcılar, zihinlere "Üç Fidan" olarak kazınan devrimcilerin Tam Bağımsız Türkiye uğruna can verenlerin savundukları değerlerin yaşatılacağı sözünü verdiler.
Emek ve Demokrasi Platformu Dönem Sözcülüğü adına metni okuyan BES Şube Başkanı Kemal Göçmen, “Bugün, Türkiye devrimci hareketinin üç önemli ismi, Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ın hukuksuzca idam edilişlerinin yıl dönümünde onları anmak için buradayız. Onlar, emperyalizme karşı bağımsızlık mücadelesi veren, halkın özgürlüğü için bedel ödeyen üç fidan olarak tarihe kazındılar. Denizleri anmak demek anti-emperyalist mücadeleyi anlamak demektir. Denizleri anmak demek gençlerin parasız bilimsel demokratik ve anadilde eğitim mücadelesini yükseltmek demektir. Denizleri anmak demek güvenceli iş, onurlu bir yaşam için mücadele demektir. Denizleri anmak demek halkların kardeşliği için mücadeledir...” dedi.
Açıklamada "Üç Fidan" olarak anılan devrimciler hakında kısa bir özete yer veren Göçmen, “Fransa’dan ABD’ye, Japonya’dan Türkiye’ye kadar, gençler mevcut düzene karşı isyan edip, toplumsal eşitsizliklere karşı seslerini yükseltiler.
Türkiye’deki 68 hareketi de bu küresel devrimci dalganın bir parçasıydı. Denizler, Mahirler, İbolar ise bu hareketin tarihsel sorumluluklarını bilen 68 döneminin devrimci önderleriydi.
Deniz Gezmiş, genç yaşta sosyalist düşünceyle tanışarak Türkiye İşçi Partisi’ne katıldı ve devrimci hukukçular örgütünü kurarak öğrenci hareketlerine öncülük etti. Hüseyin İnan, ODTÜ’de eğitim görürken anti-emperyalist mücadeleye yöneldi ve Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu’nun çekirdek kadrosunu oluşturdu.
Yusuf Aslan ise ODTÜ’deki öğrenci hareketlerinde aktif rol aldı, Türkiye’de devrimci mücadeleyi sürdürdü. Onlar, emperyalizme karşı bağımsız bir Türkiye hayaliyle hareket ettiler. Ancak bu mücadeleleri, dönemin iktidarı tarafından tehdit olarak görüldü. 1971’de yakalandılar ve sıkıyönetim mahkemelerinde yargılanarak idama mahkûm edildiler. Hukukun üstünlüğü hiçe sayılarak, siyasi bir kararın kurbanı oldular.
6 Mayıs 1972’de, Ankara Ulucanlar Cezaevi’nde idam edildiklerinde, son sözleri halkın bağımsızlığı ve özgürlüğü için mücadeleye devam çağrısıydı. Bugün, onların mücadelesini hatırlamak, sadece geçmişi anmak değil, aynı zamanda adalet ve özgürlük için verilen mücadeleye sahip çıkmaktır. Onların idealleri, halkın bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinde yaşamaya devam ediyor. Üç fidanı saygıyla anıyor, onların uğruna mücadele ettiği değerleri yaşatacağımıza söz veriyoruz.”şeklinde konuştu.
Haber Merkezi
Yorumlar