CEM BUCUGE: “ABDURRAHMAN YILDIZ BAŞKANA VE EKİBİNE TEŞEKKÜR EDİYORUM...”
Toroslar Belediyesi, Mersin’in tarım potansiyeline güç katmaya devam ediyor. Özellikle meyve üreticilerinin baş belası olan Akdeniz meyve sineğine karşı yürütülen biyolojik mücadelede önemli sonuçlar elde edildi. Belediyenin üreticilere maliyetin büyük kısmını karşılayacak şekilde dağıttığı feromon tuzakları, hem zararlının kontrol altına alınmasını sağladı hem de kimyasal ilaç kullanımını azalttı.
Toroslar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü tarafından yürütülen bu çalışma, çiftçiden tam not aldı. 1500 rakımda bulunan Sadiye Mahallesi’nde 102 dönüm alanda kapama fileli kiraz bahçesi olan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Cem Bucuge, uygulamadan memnuniyetini dile getirdi.
“Toroslar Belediyesi Tam Zamanında Yetişti, Ürünümüzü Koruduk...”
Toroslar Belediyesinin desteğiyle feromon tuzakları temin ederek bahçesine uyguladığını belirten Bucuge, “Akdeniz meyve sineğiyle mücadelede Toroslar Belediyesi tam zamanında yetişti. Feromon tuzakları sayesinde daha az çabayla daha etkili bir koruma sağladık. Belediye Başkanımız Abdurrahman Yıldız’a teşekkür ederim.” dedi.
“Destekleme Ödemesi Üreticiye Nefes Aldırdı...”
Cem Bucuge ayrıca bu tuzakların piyasada 200-250 TL gibi yüksek fiyatlardan satıldığını, ancak belediye desteğiyle 72,50 TL’ye mal ettiklerini ifade etti.
Tapu ve ödeme belgeleriyle birlikte belediyenin aynı gün içinde teslimat gerçekleştirdiğini de belirten Bucuge, sürecin hızlı ve etkili ilerlediğini vurgulayarak, “İhracata kiraz yetiştirmeye çalışıyoruz. Bölgemiz bu sene üç defa donla karşılaştı. Üçünde de sis makinalarının yanı sıra saman ve lastik yakarak ürünümüzün bir kısmını kurtarabildik. Diğer aşama ise Akdeniz Meyve Sineği ve Kiraz Sineği ile ilgili mücadeleydi. Toroslar bölgesindeki birçok çiftçi ve köylü vatandaşımız, tuzaklar pahalı olduğu için alamadılar. Tanesi 200-250 TL aralığında bir ürün. Ben de bu konuda tedirginlik yaşadım. Daha sonra Toroslar Belediyesinin meclis kararıyla tuzak ücretinin yarısını karşıladığını duydum. Üreticiler için 72,50 TL, konutlar ve yaylacılar için ise 145 TL. Satın alma aşamasında Toroslar Belediyesi Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü destek verdi bana. Tuzaklar, belediyenin IBAN numarasına para yatırdıktan sonra tapunun fotokopisini de gönderdiğimiz de aynı gün içinde teslimatımızı aldık. Dönüme 6-7 civarında Akdeniz Meyve Sineğinin tuzaklarını astık.”görüşlerini dile getirdi.
“Sadece Profesyonel Üretici Değil, Herkes Kullansın...”
Bucuge, bu tuzakların sadece profesyonel üreticilerin değil, yaylacılar ve hobi bahçesi sahipleri tarafından da mutlaka kullanılması gerektiğini belirtti.
Toplu mücadelenin önemine de değinen Bucuge, “Bizler bu yıl Toroslar’dan ihracat yapmayı başardık. Norveç’e kiraz gönderdik. Dolayısıyla ülkemize de bir gelir elde etmiş olduk. Dış ticaret açığımıza da bir faydası oldu. Ama bunun devamı için herkesin sorumluluk alması gerek.” dedi.
Cem Bucuge ayrıca, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak benzer destekleri Tarım İl Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi ile diğer ilçelerde de gerçekleştirdiklerini, ancak Toroslar Belediyesi'nin üreticiye sunduğu bu özel desteğin çok kıymetli ve örnek bir uygulama olduğunu söyledi.
Belediye, üreticilerin tuzak başvurusu için 444 41 33 numaralı Çözüm Merkezi ya da Tarımsal Hizmetler Müdürlüğü ile iletişime geçilebileceğini duyurdu.
Haber Merkezi
Yorumlar