banner68

banner101

banner108
20 Nisan 2024 Cumartesi

Miting havasında açılış

Uzm. Dr. İzzetın Gümüş Hiperbarik Oksijen Tedavisini Anlattı

Gelişen teknoloji ile hastalıkların tedavisinde yeni yöntemler doğuyor. Bunlardan biri de "Hiperbarik Oksijen Tedavisi".

26 Nisan 2022 Salı 22:55
Uzm. Dr. İzzetın Gümüş Hiperbarik Oksijen Tedavisini Anlattı
Hiperbarik oksijen tedavisi nedir?

Oksijen tedavisi yüksek basınç altında %100 oksijen soğutulmasını esasına dayanan bir tedavi şekli.



Hiperbarik Oksijen Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bizim basınç odası dediğimiz yüksek basınç uygulayabildiğimiz basınç kabinlerimiz var. Hasta tüm vücuduyla bu makinenin içine giriyor. Orada yüksek basınç uyguluyoruz. Bu yüksek basınç su basıncıyla tarif edersek yaklaşık 14 metre su basıncına denk geliyor. Tabi hastadan hastaya, tedaviden tedaviye değişiyor ama genelde 14 metre su basıncına denk gelen bir basınç altına alıyoruz hastayı. Hastayı orada yüzde yüz oksijen soğutuyoruz. 



Hiperbarik Oksijen Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

İyileşmeyen yaralarda, damar tıkanıklığına bağlı durumlarda, ani işitme kaybı dediğimiz kulağın aniden kapanması ya da ani görme kaybı dediğimiz gözü besleyen damarların aniden kapanması, iyileşmeyen kemik enfeksiyonu gibi durumlarda uygulanır.

Hiperbarik Oksijen tedavisi yan etkileri nelerdir?

Bizim öyle çok korktuğumuz bir yan etkimiz yok. Hasta gripse valsalva denilen özel bir hareket yapıyoruz. O kulak eşitlemeyi yapamazsa kulağında tıkanır gibi bir ağrı oluşabilir. Onun dışında fazla bir yan etkimiz yok.



Hiperbarik Oksijen Tedavisi Yararları Nelerdir?

Hiperbarik oksijen tedavisinde iyileşmeyen yaralarda yara bölgesinde kanlanma, oksijenlenme artar, yeni damar oluşumu artar, yara iyileşmesini arttırır. Yarada hem gravasyon dokusu, et yapımını arttırır, cilt yapımını arttırır, kemik oluşumuna yararlıdır. Buraya gelen hastalar genelde zor ve komplike yaralardır. Zor yaralar hangileridir? Örneğin şekere bağlı, diyabete bağlı yaralar, damar tıkanıklığına bağlı yaralar, varise bağlı yaralar, kemik enfeksiyonlara bağlı yaralar. Bunların hepsinde yara geçmesini arttırır. Yeni damar oluşumunu arttırır. Oranın kanlanmasını, oksijenlenmesini arttırır, yarada mikrop varsa mikrobun daha kolay ölmesini sağlar. Bir çok hasta da biz hiç antibiyotik kullanmadan bile enfeksiyonu tamamen yok edebiliyoruz. Yine kemik enfeksiyonları çok dirençli vakalardır. İyileşmez. Hiperbarik oksijen tedavisiyle iyileşmeyen ya da böyle kemik enfeksiyonu olan birçok hastamız tamamen iyileşti./FATMA KUTLUKSAMAN.
Haber Merkezi

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV