Çevremizdeki ülkelerde birtakım savaşların çıkması nedeni ile,ülkemize sığınmacı olarak gelen ve yıllardır ülkemizde kalan yabancıların iş gücünden faydalanmak isteyen bazı açıkgöz işverenler yüzünden SGK zarara uğratılmaktadır.Ayni zamanda ülkemizin işsizlik oranlarının yükselmesi ,iş bulamayan insanların çoğalması hep bu nedenlerden oluşmaktadır.Bunların sigortasız olarak çalıştırılması ve devletten gizlenmesi,birgün bazı problemleri de beraberinde getirecektir.
Kentimizdeki bazı mahallelerde depo gibi görünen kapısı kapalı depolarda,yüzlerce insanın içeriye girip çıktığı görülmekte ve ne yaptıklarını bilememekteyiz.Zaman zaman yakalanan sağlığa aykırı yiyecekler,sağlıksız dikilmiş tekstil ürünleri sanırım hep bu işyerlerinde imal edilmektedir.
Son günlerde kaçak olarak faaliyet gösteren hastane görünümlü sahte poliklinikler, hıjyen ortamı olmayan sahte diş doktorları ,sık sık yakalanmaktadır.Dağlarımızda ayrı bir faaliyet vardır,Afganistan’dan gelen kaçak sığınmacılar ,sigortasız çoban olarak iş buluyor ve kimsenin haberi olmadan çalışıyorlar.Alan memnun,satan memnun gibi görünüyor olsada,devlet kasası zarara uğratılmaktadır.Sosyal güvenlik kurumlarından yardım almak,Avrupa birliğinden yararlanmak için vergi levhası bile almak istemiyorlar ve kanunsuz çalışıyorlar.
Kaçak olarak faaliyet gösteren fırınlar,tavukçular,tesbih imalatı yapan atelyeler,binlerce kaçak elbise diken atelyeler örnek olarak verilebilir.Kent genelinde çok büyük denetimler yapılmalı,ışıklarda bekleyen,dilenen,çöp toplayan sığınmacılar toplanmalı ve ait oldukları kapalı kamplara götürülmelidir.Çöp toplama bahanesiyle,gece gündüz çekçekler ile gezen sığınmacılar dükkanların belası haline gelmişlerdir,ne görürlerse arabalarına dolduruyorlar,belediyenin elbise atılması için yaptıkları elbise kumbaralarının içine girip ne varsa götürüyorlar,sitelerin yeraltına koydukları çöp depolarına inip,çöp torbalarını parçalayıp içindekileri çıkararak etrafa mikrop saçıyorlar.
Belediyelerimizden ve diğer devlet kurumlarından bu konularda harekete geçilmesi ,halkımızın öncelik istekleridir.
Saygılarımla
Yorumlar