banner68

banner101

28 Mart 2024 Perşembe

Miting havasında açılış

Kendinizle iletişiminiz nasıl?

16 Ocak 2021, 16:56
Kendinizle iletişiminiz nasıl?
EDLAN BOSTANCI
Kişilerarası iletişimde başarı, öncelikle kişinin kendi içindeki iletişimde başarılı olmasıyla mümkündür. Danışanlarımın bir kısmından hep duyduğum bir yakınmadır: “Nasıl davranacağımı bilmiyorum?Karar veremiyorum?Neyi tercih edeceğimi hep başkalarına soruyorum” derler..İşin özü şu ki ,kişi öncelikle neyi sevdiğini,neyi tercih edeceğini bilmez yani kendini tanımazsa elbette dışa aktardıkları da tutarsız olur.Bu sebeple doyumlu bir kişilerarası iletişim için tutarlı bir iç iletişime ihtiyacımız vardır.

Bizler, diğer insanlarla (kişiler, grup, örgüt ve kitle) iletişim kurduğumuz gibi kendi kendimizle de iletişim kurarız. Kişinin kendisi ile olan iletişimi, kişinin kendi içinde, kişinin kendisi ile kurduğu iç iletişimini ifade eder. Kişinin kendisi ile kurduğu iletişim kişinin iç dünyası ile ilgili psikolojik ve zihinsel bir olaydır. İnsan vücudunun biyolojik ihtiyaçları için hava ve su ne kadar önemli ise psikolojik ihtiyaçları için de iç iletişim o kadar önemlidir. Kişinin kendisi ile olan iletişimi her insanın başvurduğu, insan olmanın olmazsa olmazıdır.

İç iletişim sürekli olarak devam ettiği için insanın en fazla kullandığı iletişim türüdür. Kişinin kendisiyle iletişimi için “içsel iletişim”, “kişisel iletişim”, “içe dönük iletişim”, “bireysel iletişim” ya da “öz-iletişim” kavramları da kullanılmaktadır.İletişim önce kişinin kendi içinde başlayan bir süreçtir. Kişinin kendisi ile iletişiminde hem kaynak hem de alıcı aynı kişidir.Bir diğer ifade ile mesajı gönderen de alan da aynı kişidir. Kişinin kendisi ile iletişimi kişinin kendi başına hayatının her anında ve her yerde yaptığı iletişimdir. Ancak kişinin kendisi ile iletişimini bütünüyle kendiliğinden bir işleyiş olarak görmek doğru değildir. Çünkü kişinin dış çevresiyle olan iletişimi gibi kendi kendisi ile olan iletişimi de planlı ve amaçlıdır. İnsan bazen iletişim kurma ihtiyacını başkaları ile karşılayamadığında, bu ihtiyacını kendi kendisiyle iletişim kurarak gidermeye çalışmaktadır. Bu anlamda kişinin kendisi ile iletişimi onu psikolojik açıdan rahatlatır ve doyuma ulaştırır.

İnsanın kendisi ile olan iletişimi çok çeşitli şekillerde ortaya çıkabilmektedir. Bir çocuğun kendi kendine oyun oynaması, hayali arkadaşlar edinmesi ya da bu hayali arkadaşları ile konuşması da bir anlamda kendi kendisi ile iletişim kurmasıdır. Bireyin kendi kendisiyle konuşması, düşünmesi, iç gözlem yapması, rüya görerek bilinçaltından mesajlar alması, kendi sorunlarını kafa yorarak çözüm yolu araması ya da bulması, hayal kurması, plan yapması, kendisi ve yaşamıyla ilişkili her şeyi değerlendirmesi, istek ve ihtiyaçlarını bilmesi ve kendi kendine sorgulama yoluna gitmesi ve bir anlamda bir iç hesaplaşma yapması kişinin kendi iç dünyası ile olan iletişimidir. Birçok durumda beden dilimiz de bizim içsel konuşmalarımıza eşlik eder. Geçmişteki güzel bir anımızı düşünürken veya gülünç bir durum aklımıza geldiği zaman yüzümüzde gülümseme oluşur. Tam tersi durumlarda içimizdeki gerginlik yüz hatlarımıza yansır. Hatta içsel konuşmalara aşırı yoğunlaştığımızda dış çevre ile iletişimimiz tamamen kopabilir, etrafımızda olup bitenden bile haberdar dahi olmayabilirizDemem o ki,iletişim öncelikle kişinin kendisiyle başlar. Kendisiyle iletişimi başarılı olamayan biri diğer insanlarla iletişimde de başarılı olamaz. Kişinin çevresiyle başarılı bir iletişim kurabilmesi için öncelikle kendisi ve dış çevre arasında ayırım yapabilmesi, kendisi ile ilgili algılar ve kavrayışlar geliştirmesi diğer bir ifade ile kendisini tanımasını gerektirir. Kendisini tanıyan, tanımlayabilen, konumlandırabilen ve kendi kişilik özeliklerinin farkında olan kimse dış çevresiyle daha kolay iletişim kurar.

SEVGİLERİMLE

EDLAN BOSTANCI/İLETİŞİM UZMANI

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV