banner68

banner101

19 Mart 2024 Salı

Miting havasında açılış

Otobüsçüler İflasın Eşiğinde…

Koronavirüs önlemleri kapsamında yolcu taşımacılığı sektöründe alınan önlemler, otobüsçü esnafını iflasın eşiğine getirdi.

21 Mayıs 2020 Perşembe 16:27
 Otobüsçüler İflasın Eşiğinde…
SEKTÖR DESTEK BEKLİYOR
Koronavirüs önlemleri kapsamında yolcu taşımacılığı sektöründe alınan önlemler, otobüsçü esnafını iflasın eşiğine getirdi. Pandemi sürecinde alınan önlemleri insan sağlığı açısından çok önemli ve yerinde kararlar olarak değerlendiren MTSO Meclis Üyesi ve sektör temsilcisi Sinan Koç, “Ancak, bir yeri inşa ederken bir yeri yıkmamak gerek.  Bu zor günleri birlikte aşacak isek o zaman devletimizin de otobüsçü esnafına kolaylıklar sağlaması gerekir” dedi.
Haber: Hüsamettin Tanrıkulu

Pandemi sürecinde alınan önlemler kapsamında yolcu sayısı azalan, hatta yok denilebilecek seviyeye inen otobüs sektöründe esnaf, hükümetten destek bekliyor. MTSO Meclis Üyesi ve sektör temsilcisi Sinan Koç, yaşadıkları sorunları gündeme taşıdı. 
Özellikle gelişmiş ülkelerin sınıfta kaldığı ülkemizin ise el birliği ile iyi bir sınav verdiği korona virüs mücadelesinde önemli bir yol kat ettiklerini belirten Sinan Koç, bu başarı ve fedakarlığın, azmin ve bilimin sayesinde gerçekleştiğinin altını çizdi. Bu önemli üç maddenin biri olan fedakarlık ve azim, sektörlerin alınan kararlara harfiyen uyması olduğunu kaydetti. Koç, “Bu fedakarlığın insan sağlığını baz aldığımızda elbette bir bedeli olacaktır. Ancak bu bedeli sadece sektörlerin ödemesini beklemek yanlış bir düşüncedir. Azalan yolcu sayısına bağlı olarak gelir kaybı yaşayan otobüsçüler, devletten destek bekliyor. Yaşanan bu zorlu süreçte bu bedelin altında kalarak iflas eden birçok turizm firması oldu. Maalesef  devlet desteği sağlanmaz ise bu iflaslar hazin bir şekilde devam edecek, birçok insanımız da işsiz kalacaktır” diye konuştu.

“UÇAKLA OTOBÜS AYNI TERAZİYE KONAMAZ”
Korona salgını ile mücadele kapsamında uçaklara uygulanan tedbirlerin otobüslere uygulanamayacağının altını çizen Koç, “Uçaklarda 1 buçuk metre sosyal yaklaşma mesafesi uygulanamaz. Ortadaki koltuk boş bırakılsa bile mesafe 60 cm olur, bu da inandırıcı olmaz. Bu kez de maskenin  yeterli olduğunu söylüyorlar. O zaman aynı anlayışla uçaklarda da yalnız cam kenarlarını satsınlar, sosyal mesafe sorunu çözülsün“ şeklinde konuştu.

“NEGATİF AYRIMCILIĞA VE HAKSIZLIĞA KURBAN EDİLİYORUZ”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın “Uçakta, trende, HES var otobüslerde yok” açıklamasını da talihsiz olarak değerlendiren Koç, “Çok enteresan bir durum sayın bakanımız mı unuttu yoksa ‘Yolcu az, olanı da devletin uçağına trenine bindirelim onlar zarar etmesin mi’ diye düşündüler. Eğer düşünce bu yöndeyse negatif ayrımcılık ve haksızlık yapılıyordur. Umarız böyle değildir. Otobüsçü esnafı olarak bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum. Kaldı ki; uçakların havalandırması otobüsten iyi olamaz. Gökyüzünde 60 derece havayı içeri alıp ısıtamazlar. Aynı hava devir daim ediliyor, ama kimse benim malım kötüdür demiyor. İşin özeti; uçak, tren ve otobüs arasında bana göre en sağlıklısı otobüs… Çünkü biz üst havalandırmaları açarsak sürekli temiz hava girişi sağlanır. Klima çalıştırmazsak bile olabilir” dedi.

SEKTÖRÜ KURTARMA PLANI İSTİYORUZ
Bu zor zamanlardan en az zararla çıkmak istediklerini belirten Sinan Koç, “Turizm sektörü bu gidişe daha fazla dayanamaz. Zaten hemen hemen her gün bir firma kepenk indiriyor. O nedenle devlet acil eylem planı uygulamalı. Biletlerde KDV yüzde 1’e indirilmeli, mazottan ÖTV alınmamalı.
Belediyeler yılsonuna kadar kira almamalı ve hükümet sigortalarda öteleme uygulanmalı. Otobüs ödeneklerinde döviz sabit kur uygulanmalı. Ayrıca bu yıl sonuna kadar mazota özel fiyat vermeli" diye konuştu.
Haber Merkezi

Anahtar Kelimeler: Otobüs Sinan Koç

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV