banner68

banner101

banner108
26 Nisan 2024 Cuma

Miting havasında açılış

Yürüyen Köşk’ün Tanıtımından Atatürk'ü Çıkardılar!

AKP’ye geçen Yalova Belediyesi, Yürüyen Köşk Müzesi’nin önüne koyduğu tabelada Atatürk’ün köşkteki hatırasına yer vermedi. Vatandaşlar, belediyeye tepki gösterdi…

22 Nisan 2023 Cumartesi 11:33
Yürüyen Köşk’ün Tanıtımından Atatürk'ü Çıkardılar!
AKP'ye geçen Yalova Belediyesi'nin Millet Çiftliği sınırları içersindeki Yürüyen Köşk Müzesi bahçesindeki tabelada, Atatürk'ün hatırasına yer verilmedi. Köşkün tarihinin anlatıldığı tabelada Atatürk'le ilgili sadece şu ifade yer aldı: “Mustafa Kemal Atatürk'ün Yalova'da konakladığı bilinen Baltacı Köşkü ve Termal Atatürk Köşkü'nden sonraki evi olan Yürüyen Köşk, Millet Çiftliği sınırları içerisinde bulunmaktadır. Yürüyen Köşk, tarihi bir yapı aynı zamanda da Türkiye'de çevrecilik bilincinin temelinin atıldığı bir anıt gibidir.” Oysaki, Atatürk, köşkün dünya tarihine geçmesini sağlamıştı. 

"Yaş ağaç kesilmez, o dal kalacak köşk gidecek"

Yürüyen Köşk Derneği Başkanı, yazar Metin Erdoğan, Atatürk'le ilgili sansürlenen anıyı şöyle anlattı: “Atatürk 1929 yılında yaptırdığı bu köşkü bir yıl sonra ziyarete geldiğinde, bahçıvanın oradaki ulu çınara ait büyük bir dalı kesmek üzere olduğunu fark eder ve neden kestiğini sorar. Bahçıvan, ‘Paşam bu dal rüzgarlı havalarda çatıya zarar veriyor. Kesmek durumundayım' der. Atatürk, buna karşılık olarak, ‘Yaş ağaç kesilmez, o dal kalacak köşk gidecek' der.  Daha sonra Florya Köşkü'nü yapan mühendis Yusuf Ziya Erdem'i görevlendirir. Toprak kazılır, raylar döşenir ve Yalova Köşkü 4 metre 80 cm. doğuya kaydırılır. O sırada Atatürk oradadır ve çalışmaları yakından takip etmektedir. Atatürk, oradakilere şunu söyler: Şimdi de yürüyen bir köşkümüz oldu.”
Haber Merkezi

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV