banner68

banner101

banner108
06 Mayıs 2024 Pazartesi

CARETTLAR, PLAY-OFF’TA SERİYE 1-0 ÖNDE BAŞLADI: 66-60...

Moto kuryeler kural tanımıyor!

Sipariş yetiştirmek için trafik kurallarını hiçe sayan moto kuryeler, her gün onlarca kazaya davetiye çıkartıyor. Kaldırım ve trafiğe kapalı meydanları bile işgal eden ’kurye terörü’ nedeniyle Mersin sokaklarında can güvenliği riske atılırken, bu durum tepkilere yol açıyor.

02 Ağustos 2023 Çarşamba 19:01
Moto kuryeler kural tanımıyor!
 


HABER: Meryem KARADAĞ / Rabia ARSLAN


Çığ gibi büyüyen online alışveriş sitelerinin vazgeçilmez teslimatçıları motosikletli kuryelerin yollarda bir an önce siparişleri yetiştirmek için adeta yarışıyorlar. ‘Esnaf Kurye' modeli adı verilen sistem nedeniyle bir kurye ne kadar çok paket taşırsa, o kadar çok kazanç elde ediyor. Çok paket taşıma yarışı ise, hem sürücülerin hem de yayaların can güvenliğini riske atıyor.


ÇAĞIMIZIN MESLEĞİ: MODERN KÖLELİK 


Kendilerinin ‘modern köle’ olduklarını belirten kurye Halil, "Yağmur, kar demeden çalışıyoruz. Aslında birer modern köle haline getirildik hepimiz. Aylık 30-35 bin lira kazansak da vergiler, motosiklet bakımı, BAĞ-KUR primleri derken elimize 20 bin lira ancak geçiyor. Kural ihlalini yapanlar ise evrak kuryeliği dediğimiz işi yapanlardan ziyade, paket servis atanlar. Son zamanlarda kayıt dışı çalışanlar artınca ihlaller de artmış oldu” diye konuştu. 


“TÜM SORUMLULUK KURYELERDE”


50 binden fazla kişinin kuryecilik yaparak geçimini sağladığını dile getiren Fırat Akkaya, "Esnaf kurye modeli, insanları zamanla yarışmaya mecbur bıraktığı gibi kural ihlallerine de davetiye çıkartıyor. Eski sistem olsa, trafik kazalarından ve kusurlardan kuryelerin bağlı olduğu şirkette sorumlu olacaktı ancak şu an tüm sorumluluk kuryelerde" dedi.

Haldun OKDEMİR

Anahtar Kelimeler: KURYELERTrafik

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV