banner68

banner101

29 Mart 2024 Cuma

Miting havasında açılış

Büyükşehirden Mahremiyet Eğitimi

Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismarın önüne geçmek amacıyla yürütülen yoğun çabaya destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mahremiyet Eğitimi” ile çocuklar üzerinde farkındalık oluşturuyor.

14 Temmuz 2020 Salı 01:04
Büyükşehirden Mahremiyet Eğitimi
 

Mersin Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Yenişehir İlçesi Polisevi karşısındaki Etkinlik Merkezi’nde her hafta bir dizi etkinlik gerçekleştiriyor. Kadın ve çocuklara yönelik düzenlenen etkinliklerden birisi olan “Mahremiyet Eğitimi”, her Salı ve Perşembe günü saat 14.00’te, 4-7 yaş grubundaki çocuklarda cinsel istismara karşı erken yaşta bilinç oluşturmak amacıyla gerçekleştiriliyor.

 

Eğitim 40 dakika sürüyor

 

Türkiye’de çocuklara yönelik cinsel istismarın önüne geçmek amacıyla yürütülen yoğun çabaya destek olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, “Mahremiyet Eğitimi” ile çocuklar üzerinde farkındalık oluşturuyor. Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı bünyesinde görev yapan Psikolog Buket Çankaya koordinesinde 4-7 yaş grubu çocuklara yönelik yürütülen eğitim yaklaşık 40 dakika sürüyor. “Çocuk susar, sen susma” söylemi, “Mahremiyet Eğitimi” ile “Sen de susma, çocuklar da susmasın” söylemine dönüşüyor.

 

“Biz çocuğa çığlık attırıyoruz”

 

Psikolog Buket Çankaya, “Mahremiyet Eğitimi”nde çocuklarda vücudu tanıma, iyi dokunuş ve kötü dokunuş ile duygular üzerine bir seans uyguladıklarını dile getirdi. Çankaya, “Çocuk herhangi bir tehlikeyle karşı karşıya kaldığında bir şekilde güvendiği birilerine bunu söyleyebilmeli. Bu sadece anne-baba olamayabiliyor. Bazen öğretmen olabiliyor. Çocuğun aklına mesela bir polisi aramak gelmiyor. En kötüsü de 4 yaşındaki çocuk polisi aramayı veya bağırmayı bilmiyor. Çığlık atmayı bilmiyor. Biz toplumda hep ‘Aman çocuğum sus, sen çok bağırma’ şeklinde bir eğitim veriyoruz. Bu şekilde eğitimler verildiği için biz de burada çocuğa çığlık attırıyoruz. Yani yapabileceği kadar çok bağırması gerektiği konusunda antrenmanlar yapıyoruz” dedi.

 

“Çocuklar beden söz hakkı bilincini de geliştirmiş oluyor”

 

Çocuğa yönelik cinsel istismar haberlerinin ailelerde de ciddi kaygılar oluşturduğunu söyleyen Çankaya, en başta çocukta bir bilinç oluşturmayı amaçladıklarını vurguladı. Çankaya, “Mahremiyet Eğitimi sayesinde çocuklar beden söz hakkı bilincini geliştirmiş oluyor. Aynı zamanda sınırları öğreniyorlar. Bu sınırlar içerisinde nasıl davranmaları gerektiğini, kendilerinin ve başkalarının bedenlerini tanıyorlar” diye konuştu.

 

“Bir uzmanın anlatması onlar için daha iyi”

 

Nezahat Şahin de torununu “Mahremiyet Eğitimi”ne getirenlerden birisi oldu. Büyükşehir’in kadınlara ve çocuklara yönelik düzenlediği eğitim ve etkinliklerin toplumu daha iyi noktalara getireceğini söyleyen Şahin, “Çünkü bütün çocukların bunu bilmesi gerekiyor. Biz ne kadar anlatsak da aile olduğumuz için bir yerde anlamıyorlar. Oyun gibi görüyorlar. Ama böyle bir etkinlik duyunca hemen geldik. Bir uzmanın anlatması onlar için daha iyi. Bağırdığı zaman biz ‘Susun’ dediğimizde, bu çocuk her halükarda sıkıştığı zaman susar. Ama biz onu bağırmaya alıştırdığımızda, bir yerde kendini savunamadığı zaman muhakkak çığlık atar” ifadelerine yer verdi.

Haber Merkezi

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV