banner68

banner101

banner108
16 Nisan 2024 Salı

Miting havasında açılış

Başkan Seçer: “Kentimiz bir tarih hazinesi”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersin Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Hamit İzol, “Kültür Keşifleri” programının canlı yayın konuğu oldu.

23 Mart 2022 Çarşamba 20:33
Başkan Seçer: “Kentimiz bir tarih hazinesi”
 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Mersin Turizm İşletmecileri Dernek Başkanı Hamit İzol, TÜRSAB TV’de TÜRSAB Kültür Turizmi İhtisas Başkan Yardımcıları Özgür Ildır Öksüz ve N. İlham Seyyale’nin sunumlarıyla yayınlanan “Kültür Keşifleri” programının canlı yayın konuğu oldu. Başkan Seçer, Mersin’in tarihi ve kültürel zenginliklerini anlattığı yayında Mersin’in turizm kenti olması için hayata geçirdikleri çalışmalara da değindi. Turizmin gelişmesinde yerel yönetimlerin tek başına yeterli olmadığını vurgulayan Seçer, “Turizmin Mersin’de de gelişebilmesi için hükümetin gündeminde olması lazım” dedi.

 

“Kentimiz bir tarih hazinesi”

 

Başkan Seçer, Mersin’in tarihi ve kültürel birikimi ile turizm potansiyeli yüksek bir kent olduğunu ifade ederek, “Kentimiz bir hazine; tarih hazinesi. Çok kadim bir bölge, çok köklü bir geçmişi olan bir ilimiz. Özellikle Tarsus, Silifke, Anamur, bu hinterlant, Erdemli-Silifke arası daha kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış yerler. Mersin’in merkezi daha genç bir yerleşim yeri. Liman ile beraber bir kent hüviyetine dönüşmüş bir yer ama 10 bin yıllık bir tarihi burada görmeniz mümkün. Her semavi dinin, her imparatorluğun, medeniyetin kalıntılarını görmeniz mümkün” dedi. Özellikle semavi dinlere ilişkin turistik ziyaret değeri olan yerlerin varlığından bahseden Başkan Seçer, “Saymakla bitmez. Dikkat ederseniz her bölgede bir tarihi değeri olan ya da bir sembol olan yerler var” ifadelerini kullandı.

 

“Geleceğimiz bugünden çok daha iyi olacak”

 

Mersin’in turizm açısından çok zengin bir yer olduğunu ancak bunun yeterli olmadığını ifade eden Başkan Seçer, turizmde gelişimin yatırımlarla olabileceğini aktardı. Başkan Seçer, Mersin’in muazzam bir iklim ve verimli ovalara sahip olduğunu belirterek, “Çok hareketli bir yer Mersin. Şu anda da Mersin’in kent olarak morali yüksek aslında. Çünkü herkes biliyor ki geleceğimiz bugünden çok daha iyi olacak” dedi. Turizmin gelişmesi noktasında yerel yönetimlerin tek başına yeterli olmadığını da sözlerine ekleyen Başkan Seçer, “Turizmin Mersin’de de gelişebilmesi için hükümetin gündeminde olması lazım” diye konuştu.

 

Biz belediyeler olarak daha minimize edilmiş projeksiyonlar yapabiliriz”

 

Mersin’de ilan edilmiş 8 turizm bölgesi olduğunu vurgulayan Seçer, turizm bölgesinin belirli avantajları olduğunu aktardı. Belediyeler olarak daha minimize edilmiş projeksiyonlar yapabildiklerini ve bu çalışmaları da gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Seçer, “Mersin Büyükşehir Belediyesi; Mersinden Kadın Kooperatifi’nin ortaklığıyla ‘Örnek Köy Projesi’ yaptı. Bir belediyenin ölçeğinde yapabileceği, özellikle yerli turizme turisti çekebilecek hareketliliği sağlayacak bir çalışmadır. Türkiye’nin ilk Tarım Kredi Kooperatifi olan, Atatürk’ün Silifke’deki kurduğun ve üyesi olduğu Gazi Çiftliği’ni harekete geçirmek, yerel ziyaretçileri oraya taşımak turizme bir hizmettir. Çünkü Gazi Çiftliği’ne ya da bu ‘Örnek Köy’e Adana’dan ya da civar illerden insanlar geliyor. Bu da turizm faaliyetidir. Bir hareketlilik sağlıyor. Ama makro anlamda buraya büyük büyük tatil köyleri yapacaksak, Karboğazı’na turistik tesis yapıp kayak turizmini açacaksak ya da Kargıcak’ta yada Kızkalesi’nde bir tesis yapacaksak, ki buralar turizm bölgesi; bunlar daha büyük projeksiyonlar gerektiren konulardır” diye konuştu.

 

Bunlar bizim tarihi miraslarımız, değerlerimiz”

 

Başkan Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin en son EMITT Fuarı’na katıldığını ve 2 ödül alarak Mersin’in tanıtılması için önemli bir rol sahiplendiğini söyledi. Mersin’de mavi bayraklı Kızkalesi ve Susanoğlu’ndaki toplam 3 plaja da dikkat çeken Başkan Seçer, Büyükşehir Belediyesi olarak hizmet alanlarında bulunan 12 plajı vatandaşlara en iyi şekilde sunduklarını kaydetti. 1 Nisan’da Hatay’da açılacak EXPO’ya da değinen Başkan Seçer, EXPO’da Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne “Mersin Bahçesi” adı altında bir bölgenin tahsis edildiğini vurguladı. Başkan Seçer, bu alanda Mersin’in tarihi ve kültürel zenginliklerini taşıyan eserlerin röprodüksiyonlarını ve tasvirlerini yaptıklarını, böylelikle de Mersin’in turizm değerlerini tanıtma açısından önem taşıdığını vurguladı.  Başkan Seçer, eski kent merkezi olarak tarif ettiği yaklaşık 50 bin metrekarelik alanda da yine kentsel tasarım çalışması yaptıklarını ifade etti. Gülnar Oteli’ni bitirdiklerini ve Karamancılar Konağı’nda gastronomi temalı bir çalışma yaptıklarını da anımsatan Başkan Seçer, şunları söyledi:

 

“Kendi öz kaynaklarımızla yapıyoruz. Öz kaynaklarımız meselesini niye söyledim çünkü samimi olarak bir şey yapmak istiyoruz. Yoksa sponsor arayışına çık, bir yerden hibe arayışına çık zaman kaybediyorsunuz. Baktım ki böyle olmuyor. Dedim ki; ‘Girelim yapalım’. Bunlar bizim tarihi miraslarımız, değerlerimiz. Bunun gibi Kasaplar Çarşısı’nda birçok hanı kamulaştırılıp kent turizmine hizmet etme noktasına getirmeye kadar çalışmalarımız devam ediyor. Biz burada arkeolojik çalışmalara da parasal destekler veriyoruz.”

 

“Önemli olan az sayıda ama kaliteli festivaller, etkinlikler yapmak”

 

Başkan Seçer, kurdukları MEDEKA hakkında da bilgiler paylaşarak, “Bunlar, isminde olduğu gibi Mersin’e değer katacak çalışmaları hayata geçirmek için yapılan oluşumlar” dedi.

Mersin’de Narenciye ve Uluslararası Müzik festivalleri gibi değerli organizasyonlar yapıldığını söyleyen Başkan Seçer, “Maalesef çok uluslararası ölçekte duyulan, maruf, ünlü bir festival Mersin’e bugüne kadar kazandırılamamış. Bazı çalışmalar yapılıyor; arkeoloji günleri yapılıyor mesela. Önemli bir çalışma. Bu tip lokal etkinlikler ya da bazı kurumların yaptığı etkinlikler var ama kente mal olabilecek yedi cihanın duyabileceği çalışmalar yapılabilir” diye konuştu.

 

Festival ve etkinlikler konusunda gayret gösterdiklerini vurgulayan Başkan Seçer, “Geçtiğimiz hafta bir Roman Yarışması yaptık. İlk roman yarışmamızdı. Her şeyin bir ilki var. Şimdi bunları daha da istikrarlı hale getirip, daha da zenginleştirirsek her geçen gün bunun değeri, önemi de artar. Önemli olan sayısal anlamda çok festival, etkinlik yapmak değil. Az sayıda ama kaliteli festivaller, etkinlikler yapmak. Bunun çabası içerisindeyiz. Bunu da acemice, amatörce değil hakikaten işi bilen insanları dinleyerek, onlarla iş birliği yaparak yapma çabamız var” dedi.

 

Hamit İzol: “Başkanım Mersin için bir şanstır”

 

Mersin Turizm İşletmecileri Derneği (MERTİD) Başkanı Hamit İzol, turizm ve diğer konularda gösterdiği kararlılık ile Başkan Seçer’in Mersin için bir şans olduğunu belirterek, “Başkanım Mersin için bir şanstır. Gerçekten turizm konusunda olsun, diğer konularda olsun, şehrimizin gelişmesinde olsun, çok büyük bir şans. Yaptığı işleri anlatırsa programın sonuna kadar devam eder. Sağlık turizmi ile ilgili ulaşımı sağladı. Daha önce yalnız arabaların girdiği, yayaların giremediği, bisikletlerin dolaşamadığı veya engelli bir vatandaşın ulaşımının sağlanamadığı haldeyken, bu yıl Mersin’de her yere ulaşılabiliyor. Sağlık turizminin biliyorsunuz ilk önceliği ulaşabilmektir. Yani engelli bir vatandaşın ulaşımını sağlamaktır. Bu konuda Başkanımın çok büyük çabaları vardır. Bugün Mersin’i turizm kenti olarak konuşuyoruz. Çok güzel günler bizi bekliyor. Başkanımın bize verdiği bu destekle, bu dayanışmayla, bizim önümüzü açıcı fikirleriyle, havaalanımızın da bitmesiyle yatırımcıların, herkesin Mersin’e yöneleceğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.


Haber Merkezi

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV