banner68

banner101

banner108
27 Nisan 2024 Cumartesi

RESSAM MEHMET BAL, TADEKA’DA DÜZENLENEN PROGRAMDA ANILDI...

Başkan Gültak:“Mersin’in tek kurtuluşu kentsel dönüşüm”

Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak, düzenlenen basın bilgilendirme toplantısında görevdeki 2,5 yılını değerlendirerek, Akdeniz ilçesinde hayata geçirilen hizmet, proje ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

05 Kasım 2021 Cuma 04:11
Başkan Gültak:“Mersin’in tek kurtuluşu kentsel dönüşüm”
Akdeniz Belediyesi, Akdeniz Belediye Başkanı M. Mustafa Gültak’ın göreve geldiği günden bu yana hayata geçirilen hizmet, proje ve çalışmaların değerlendirildiği bir basın bilgilendirme toplantısı gerçekleştirdi. Bir otelde gerçekleştirilen basın değerlendirme toplantısında konuşan Gültak, Akdeniz denilince akla şehrin kalbinin geldiğini, Mersin denilince de akla Akdeniz’in geldiğini ifade ederek, “Akdeniz’e pozitif ayrımcılık diyoruz. Şu anda Türkiye’nin en önemli limanı bizde. Türkiye’nin birçok tarım ürünü buradan gidiyor. Turizm potansiyelimiz çok fazla ama istediğimiz kadar kullanamıyoruz. Şehirde tarih derseniz o da Akdeniz’de. Çarşı, esnaf, ne derseniz deyin hep Akdeniz’e çıkarsınız. Bugün gündüz nüfusumuz neredeyse 1 milyonu buluyor. Herkes burada kazanıyor ama maalesef buraya yatırım yapmıyor. Bunu da değiştireceğiz hep beraber. 65 mahallemiz var ve 30 bin hektarı aşan bir alanda çalışmalar yapıyoruz. İlk seçildiğimde ilk işim devlet memurlarını toplamak oldu. Dedim ki siyasi görüşünüz, tarzınız beni hiç ilgilendirmiyor, herkes işini yaparsa ben bunlarla ilgilenmiyorum. İkinci hafta 2 bölümde işçilerimi topladım. Onlara da ne yapın ne edin işinizi yapın dedim. 2,5 yıl geçti, hiç kimseyi işten çıkarmadık. Ama bazı yerlere bakıyoruz adına performans demesiyle işten çıkarılıyor. Bizim işçilerimiz o konuda şanslı” diye konuştu.

“İLLER BANKASI’NDAN GELEN PARA İŞÇİ MAAŞLARININ YÜZDE 67’SİNİ KARŞILIYOR”


2019 yılında belediye başkanlığına geldikleri yıllarda İller Bankası’ndan gelen paralar hakkında konuşan Gültak, “Görüldüğü gibi bizden bu gelen paralardan kesinti oluyor. 30 ay boyunca İller Bankası’ndan gelen paralar yalnızca 3 ay maaşları karşılamış. Ortalamasına baktığınızda ise yüzde 67. İller Bankası’ndan gelen para işçi maaşlarının yüzde 67’sini karşılıyor. Bu kesintilerin sebebi ise; borç kapatmamız. Biz geldikten sonra dersimizi iyi çalışıp, vatandaşa güven sağladık. Vatandaş da gelip vergisini yatırmaya başlamış, bu şekilde belediyenin gelirleri artmış. Kendi dönemimizde toplam 14 milyon küsür tazminat ödedik, bir lira borcumuz kalmadı. Bu dönemde neleri başardık, neleri yaptık, yaptırdık? Seçim sonrasında tasarruf tedbirlerinden kaynaklı ihalesi yapılmamış olan birçok proje iptal edildi. Bir tanesi hariç, o da Mersin Millet Bahçesi. İhaleye çıktı ve çok kısa sürede de bitirildi. Mersin, merkez olarak yeşilin en az olduğu illerden birisi. Ama çok şükür bununla bir şeyleri başardık” ifadelerini kullandı.


“MERSİN’İN KENTSEL DÖNÜŞÜME GEÇMESİ GEREKİYOR”


Gültak, kendi adının anılacağı en önemli projelerden birinin, birçok kişinin yapmak istediği, konuştuğu ama yapamadığı TOKİ projesi olduğunu belirerek, “Bizim devrimizde bunlar başladı. Geçenlerde bizim mecliste bir HDP’li meclis üyesi milleti hapsettiniz dedi. Bu çok komik. Şu gördüğünüz yeni TOKİ’ler mi hapis yoksa eski hali mi? Herkes buraya girme, sıkıntı yaşarsın diyordu. Ama çok şükür biz 2,3 aya kadar teslim edecek hale geliyoruz. Şehrin kaderini değiştirecek hamleler bunları. Barış Mahallesi TOKİ projesi. Yüzde 80’e yakın tapu devirleri gerçekleşti, yıkımlar başladı. Ben boşuna kentsel dönüşüm demiyorum. Yıllarca bu mahallelere göz yummuşlar. Özellikle Akdeniz’de, Yenişehir’de, Mezitli’de birçok böyle alanlar var. Mersin’in kentsel dönüşüme geçmesi gerekiyor. Neden mi? İnsan sağlığı, güvenlik, deprem veya doğal afetler, çevre gibi sebeplerden dolayı geçilmesi gerekiyor. Neden kentsel dönüşüme göz kapatılıyor? Mersin’in tek kurtuluşu kentsel dönüşüm” şeklinde konuştu.


“ÇAMLIBEL, İNSANLARIN NEFES ALACAĞI BİR YER HALİNE GELECEK"

Adanalıoğlu’nu sit alanı ilan ettiklerini söyleyen Gültak,orada bulunan birçok hayvanın, bitkilerin artık koruma altında olduğunu sözlerine ekledi. Çamlıbel’in, Akdeniz’in kalbi olduğunu ama yıllardır makus talihine terk edilmiş mahallelerden bir tanesi de olduğunu söyleyen Gültak, “450 yatın gireceği, su sporlarının yapılacağı, iskele, balıkçıların olacağı bir yer yapıyoruz. Su sporlarının yapılması için Spor Bakanlığı’na bir sunum yapılmış ve bakan bey imzaladığı zaman ihale aşamasına gelecek. Çamlıbel’deki hayalimiz bu. Bunlar hikaye değil. Birçok proje bitti. İnsanların nefes alacağı bir yer haline gelecek Çamlıbel” sözlerine yer verdi.

“KARADUVAR SAHİLİNİ YENİLEDİK, ESKİDEN DENİZE GİRİLMİYORDU”


Karaduvar Liman Projesi hakkında bilgiler veren Gültak,oraya yeni iskeleler yapılacağını belirterek,“Kapasite artışı sağlanacak. Karaduvar Balık Festivali’ni tüm Türkiye biliyor artık. Gültak’ın tüm ekibiyle imza attığı projelerinden biri. Karaduvar sahilini yeniledik. Eskiden denize girilmiyordu. Yapılan projeler tamamen sağlıklı projeler. Yürüyüş alanları yapıldı, yeni parklar yapılacak. Karaduvar’ın bir kısmında her sene deniz köpürür ve insanlar bundan mağdur olurlardı. Deniz tuzuna dayanıklı kayaları bulduk, bu kayayı 3 kilometre düzeltip koyduk ve artık deniz taşmıyor burada” diye ekledi.


“AMATÖR KULÜPLERE DESTEK VERİYORUZ”


Dünyanın en büyük olimpiyatlarından birinin, Akdeniz Olimpiyatları olduğunu ifade eden Gültak,“Akdeniz olarak dünyanın en büyük olimpiyatlarını ıskalayıp, hiçbir yatırım alamamışız. 40 milyonu aşan yatırımlar yapıldı spor anlamında. Bazı tesisleri yeniledik, bazılarını yeniden yaptık. Kazanlı, Çay Mahallesi yeniden yapıldı. Mini basket, futbol sahaları yapıldı. 13 tane halı saha yapıldı. Okulların içine yaptık bunları çünkü oradaki paralar toplansın o okulların ihtiyaçları karşılansın dedik. Milli sporcularımıza tam destek veriyoruz. Amatör kulüplere destek veriyoruz. Nakdi yardım yaptık kulüplere. Yalnızca futbol değil başka kulüplere de bakalım dedim. Buz hokeyi, squash çıktı Akdeniz’de. Onlara da yarısı kadar yaptık. Yine bizim dönemimizde anılacak bir iş, Türkiye’de 6 tane belediye muhtarlara yardım yapıyordu. İdaremizle bir karar aldık ve muhtarlarımıza 400 lira bir ayni yardım başlattık. Yılmaz Güney Parkı’nda evet park vardı ama içi bitmiş, alt yapısı çökmüş bir parktı. Bugün yenileniyor” dedi.


“ÖZGÜRLÜK MAHALLESİ’NE AİLE HEKİMLİK MERKEZİ’Nİ ÇOK YAKINDA KAZANDIRACAĞIZ”


Yakın zamanda sıcak ve soğuk asfalt tesislerinin hibe olarak geleceğini de aktaran Gültak, “Gelecek olan sistem Türkiye’deki en son sistem. Akdeniz’e bu tesisleri ilk kez kazandırıyoruz. Toplam bedeli 20 milyonun üzerinde. Kaç lira verdik? Sıfır, hepsi hibe. Akdeniz’in insanlarından bir lira para çıkmadı. Biz gitsek de kalsak da hepsi kalıcı tesisler. Özgürlük Mahallesi’ne çok güzel bir park kazandırdık. 142. Cadde, bir zamanlar emniyet güçlerimizin giremediği, esnaflarımızın yılın yarısında kepenk kapattığı caddeleri tek tip yaptık. Bütün dükkanlar tek tip ve evler de tek tip oldu. Siteler Karakolu’nun oraya da Ziraat Bankası’nın şubesi geliyor. Modern semt pazarlarını kazandırdık, yer buldukça da yenilerini yapıyoruz. Mersin’e İz Bırakanlar Müzesi’ni kazandırdık, yakında açıyoruz. Akdeniz eski belediye binasına ofislerin olduğu, üst katına nikah salonu olacak şekilde yeni bir bina kazandıracağız. Akdeniz’de bir kaymakamlık binası projesi vardı. Yeni yapılacak proje ile Akdeniz’de külliye ile birlikte vatandaş bütün işini tek binada bitirebilecek. Özgürlük Mahallesi’ne Aile Hekimlik Merkezi’ni de çok yakında kazandırmış olacağız. MIP ile protokoller sonucunda şu anki binamızın artık konuk evi yapılıyor. Konuk Evi’nin yerini söyleyemiyorum ama önünde en 30-40 dönüm arazisi olan, kadınlar sıkıldığında önünde ekip, biçeceği bir yerde olacak. 50-70 kadının çocukları ile kalabileceği, Akdeniz’de ilk kez konuk evi yapıyoruz. Önümüzdeki günlerde ihalesi yapılacak. Huzurkent’te bir sağlık ocağı vardı, tadilat yaptık. Burada anneler ders görecek, çocuklar da yan odada korunaklı bir yerde kreşe gelmiş olacaklar. 3 sınıf olacak ve üçünde de farklı kurslar açılacak. Eğitim Akademisi kapsamında 4 bin 500 üniversite, 3 bin öğrencimizi de liseye hazırladık” sözlerini kullanarak konuşmasını sonlandırdı.
Haber Merkezi

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV