banner68

banner101

28 Mart 2024 Perşembe

Miting havasında açılış

Çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirmek için 5 öneri:

20 Ocak 2023, 16:10
Çocuklarda sorumluluk duygusunu geliştirmek için 5 öneri:
Selin Koçkar Ünaldı
 Anne ve babaların en çok zorlandığı konulardan biri sorumluluk duygusunu geliştirmek. Sürekli olarak uyararak hiçbir yol kat edemediklerini söyleyen ebeveynlere erken yaş çocukluk döneminde ve sonrasında uygulayabilecekleri 5 öneri listeledim.
1- Küçük ve hatırda kalan sorumluluklar ile başlayın:Yaşına uygun olan minik sorumluluklar (yatağını toplama, kıyafetlerini katlama, tabağını kaldırma, oyuncaklarını yerleştirme gibi) ile başlayın. Böylece başarma hissi ile sorumluluk duygusu daha da pekişecektir.
2- Sorumluluklarını yerine getirmenin karşılığında teşekkür etmeyi unutmayın:Çocuklar teşekkür ile daha çabuk öğrenir. Burada her görev tamamlandığında ödüllendirmek değil kastım, aman dikkat. sıcacık bir gülümseme ile kocaman bir sarılma çoğu zaman en değerli hediyedir.  
3- Koşullu cümlelerden uzak durun, nasihat değil tavsiye verin: ‘Odanı toplarsan sana oyuncak alacağım.’, ‘Odanı toplamadan dondurma yiyemezsin.’ gibi koşullu cümleler çocuğu sınırlar ve görevlerini yapmadan keyifli hiçbirşey yapamayacağını ya da sahip olamayacağını hissettirir. Bunun yerine, ‘şimdi odanı toplama zamanı. İstersen sonra da dondurma yiyebiliriz.’ ‘tabağını kaldırdıktan sonra arabaların ile oynamaya ne dersin?’ gibi sıralama belirten bir cümle daha destekleyici olacaktır.
4- Evin ve kullanım alanlarının belli yerlerine hatırlatıcılar koyun:Çocuğumuzun odasında görünür bir yere görev sırası ile düzenlenmiş bir pano hazılayabilirsiniz. Hazırladığınız panoda tamamladığı görevleri işaretleyebilir, minik çıkartmalar ile süsleyebilirsiniz. bu pekiştireç sayesinde, rutini seven çocuklarımız görevleri tamamlamak ve işaret koymak için daha hevesli olacaklardır.
5- Planlama yapmayı öğretin:
Planlama yapmak, günlük yaşam becerileri ile ilgili en önemli konulardan biridir. Görev sıralamasını birlikte planlayabilirsiniz. Sorumlulukları konusunda söz sahibi olan çocuk, bir birey olarak görüldüğünü hisseder. Özgüven gelişimi için oldukça etkilidir. Doğru iletişim ile aile ile çocuk arasındaki bağları güçlendirmek için de çok iyi bir fırsattır.

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV