banner68

banner101

19 Mart 2024 Salı

Miting havasında açılış

BU YAZIYI OKU! OKUMALISIN...

17 Ekim 2019, 16:21

             

            Kitap okumak bir ULUSAL KALKINMA PROJESİ’dir. Türkiye’nin gelecekte diğer ülkeler arasında stratejik öneminin daha da artması, bugünkü niteliklerine ek olarak bilgi toplumu olma özelliğini de kazanmasıyla gerçekleşebilir.

Değerli okurum sevgili dost,

            Nerede ve ne zaman kitap okuma, ilim, bilim, kariyer vs. üzerine konuşulursa, muhakkak şu da söylenir: “Dinimiz de okumaya büyük önem vermiştir. Nitekim KUR'AN'IN İLK EMRİ OKU! Olmuştur.” Fakat okumayı, hemen her zaman ihmal etmişizdir. Gelişmişlik düzeyimizde bu oranda düşük kalmıştır.

            Yıllardır yurt içi ve yurt dışında eğitim seferberliği kapsamında 30.000’den fazla aileye, öğretmen ve öğrenciye eğitim ve öğretimin niteliğini artırmak için verdiğim farklı eğitimler, gerçekleştirdiğim sosyal sorumluluk projeleri, paneller, zirveler hepsinin ana düşüncesi bireylerde okuma alışkanlığını kazandırmak ve artırmak oldu. Çünkü Türkiye’nin en önemli meselesi budur.         

            Koca yürekli yenilmez kumandanımız MUSTAFA KEMAL ATATÜRK diyor ki; ben çocukken fakirdim. İki kuruş elime geçince bunun bir kuruşunu kitaba verirdim. Eğer böyle olmasaydım, bu yaptıklarımın hiçbirini yapamazdım.

            Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi ve yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır.

TÜRKİYE’DE KİTAP OKUMAYLA İLGİLİ İLGİNÇ İSTATİSTİKLER 

            ***Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitaplar 235. sırada yer almaktadır.

            ***Türkiye’deki çocuklar kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinden bile geri kalmış durumdadır.

            ***Japonya’da toplumun % 14’ü, Amerika’da % 12’si, İngiltere’de ve Fransa’da % 21’i düzenli kitap okurken Türkiye‘de yalnız 10.000 kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor.

            ***Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor.

            ***Dünya’da ki en iyi 500 üniversite sıralamasında Türkiye ‘de ki üniversiteler yine en son sıralarda yer almaktadır.

            ***Kitap satın almak için Norveçli 137, Alman 122, Belçika ve Avusturyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye’de ise bir kişi, kitap için yılda sadece 0,45 dolar harcıyor.

            *İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük The Sun Gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor.

            ***Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. sırada yer almaktadır.

            ***Türkiye’deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslaması şöyledir; kütüphane sayısı 1.412 Kahvehane sayısı 570.000’dir. Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.

            ***Japonya’nın % 14’ü sürekli kitap okumaktadır. ABD’nin % 12’si, Almanya ve İngiltere’nin % 11’i Türkiye’nin ise % 0,01’i kitap okumaktadır.

            ***Türk halkı günde 6 saatini televizyona, 3 saatini ise internete ayırırken, kitap okumaya yılda ancak 6 saat vakit ayırıyor.

            ***Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.

            ***Dünyada yetişkinlerin ve çocukların okuma oranının araştırılması yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmiştir.

            Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir. Buna bağlı olarak bilinç büyümesi başlar.

            Kapasite gelişimi fiziksel gelişim gibidir. Kapasite farkındalığı yaratır sonra düşünce üretimi başlar. Üretilen her yararlı düşünce topluma doktor, öğretmen, bilim insanı olarak geri döner.

            Sözlerimi PRESSEY ile bitirmenin bugün içinde bulunduğumuz durumu daha net görebilmemiz için faydalı olacağı kanaatindeyim. “Milletlerin aklı, kitapla büyür ve gelişir. Kimler fazla okuyorsa, az okuyanlara hükmeder.”

 

Hayatı anlamlandırmak için, biz kitap OKUyoruz!

Sevgi ile

Güray Gökal

Kişisel Gelişim Uzmanı & Yazar

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV