banner68

banner101

29 Mart 2024 Cuma

Miting havasında açılış

Mersin Çöpten Enerji Üretecek !

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri’nin açılışında yaptığı konuşmada, göreve geldikleri ilk günden beri ilkelerinin vatandaşa en iyi hizmeti sunmak ve vatandaşları projelerin odak noktası haline getirerek yapılan hizmetlerin verimliliğini arttırmak olduğunu vurguladı.

09 Ekim 2015 Cuma 18:29
Mersin Çöpten Enerji Üretecek !

 

Mersin Büyükşehir Belediyesi ve Eman Enerji Limited Şirketi işbirliğince yapılan Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Sistemi’nin 1. Etabı olan Elektrik Enerjisi Üretim Sistemi’nin açılış törenine, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’ın yanı sıra, Mersin Valisi Özdemir Çakacak, MHP Mersin Milletvekilleri Ali Öz ve Baki Şimşek, Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli, İl Müftüsü Ali Melek,  Mersin milletvekili adayları, ilçe belediye başkanları, MHP kadın kolları başkanı, meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Konuşmasında, yaptıkları ve yapacakları her yatırım ve projede öncelik olarak Mersin’in ihtiyaçlarını ön planda tuttuklarını ifade eden Başkan Kocamaz, yapılan her hizmette kalite anlayışı, sürdürülebilir kentleşme ve ekolojik dengenin korunmasını hedeflediklerinin altını çizdi.

 

Bu proje ile sadece Mersin’in değil tüm dünyanın çevre geleceğine etki ederek evrensel bir projeye imza attıklarını vurgulayan Başkan Kocamaz, “Proje kapsamında Mersin Entegre Katı Atık Değerlendirme, Geri Dönüşüm ve Bertaraf Tesisleri ile Düzenli Depolama Tesisleri işlerinin de içerisinde yer alacağı toplam 24 adet tesis ve bölüm kurulacaktır. Oksijensiz Çürütme Tesisi, Ambalaj Atığı Ayrıştırma Tesisi, Piroliz Tesisi, Metan- Doğalgaz Çevrim Tesisi, Kompost Tesisi, Solucan Vasıtasıyla Gübre Üretim Tesisi, Topraksız Tarım ve Balık Yetiştirme Tesisi, Sızıntı Suyu Arıtma Tesisleri ve Katı Atık Aktarma İstasyonlarından oluşan Entegre Atık Yönetim Sistemi bu sistemlerin içerisinde yer alacaktır” dedi.

 

Proje kapsamında yer alan tesislerin sadece Çöp Depolama Alanı’nda kendiliğinden çürüme sonucu oluşan biyogazı elektrik enerjisine dönüştürdüğünü ve her birinin saatte 1,2 MegaWatt (MW) gücündeki 5 adet jeneratör ile toplam saatte 6 MW gücünden oluştuğunu belirten Başkan Kocamaz, “Bu alana, kurulacak tüm tesislerimiz devreye girdikten sonra yaklaşık saatte 10 MW elektrik üretimini gerçekleştireceğiz. Bu 10 MW elektrik enerjisi yaklaşık 43 bin konutun yani Anamur, Aydıncık, Mut, Gülnar ve Çamlıyayla ilçelerinin toplam nüfusuna eşdeğer aydınlatma enerjisini karşılayabileceği anlamına gelmektedir” diye konuştu.

 

Tesiste üretilecek elektrik enerjisinin satışından, belediyenin kasasına her yıl yaklaşık 15 milyon Türk Lirası gireceğini ve önümüzdeki kısa süreçte Tarsus ve Silifke ilçelerinde de bu tesislerin hayata geçirileceğini sözlerine ekleyen Başkan Kocamaz, “Bizlerde eski belediyecilik anlayışından çok uzaklaşarak sadece çöpleri toplamaktan öte, çöplere işlev kazandıran bir belediye haline geleceğiz. Bu tesis ile Mersinliler artık katı atıkları bir çöp olarak değil, enerji ortaya çıkaran bir değer olarak görecek. Eğer bir kent çöpünden bile değer üretiyorsa o kent teknolojiyi en iyi şekilde kullanabiliyor ve kente en iyi şekilde fayda sağlayabiliyor demektir” dedi.

 

BÜYÜKŞEHİR’DEN KENT EKONOMİSİNE KATKI

 

Mersin’de gerçekleştirilen bu proje ile çöpleri kaynağından ayrıştırarak ülke ve kent ekonomisine katkı sunacaklarını ve çevre bilincini kazandırarak gençlere ve çocuklara örnek olmayı amaçladıklarını vurgulayan Başkan Kocamaz, “Bu şekilde kağıtlar toplanarak ağaç israfı azalacak, cam, metal, plastik, pil, kullanılmış yağlar gibi malzemeler değerlendirilecek ve bunların çevreye vereceği zararlar önlenmiş olacak” dedi.

 

Yerel yönetimlerin hizmetlerini gerçekleştirirken kar amacı gütmeden hareket ettiğini ve bu hizmetlerin vatandaşın daha mutlu ve rahat yaşaması için yapıldığını belirten Başkan Kocamaz, “Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak il merkezimize ve ilçelerimize çevre yatırımlarımızın bunlarla sınırlı kalmayacak. İleride ilçelerimize kuracağımız katı atık istasyonları ile hem ulaşım, hem de yerden tasarruf sağlamış olacağız. Söz verdiğimiz gibi hizmetlerimizi tek tek hayata geçiriyoruz. Üç gün önce üreticilerimizin ürünlerine katma değer sağlayacak Gülnar Soğuk Hava Depo Tesisi’nin açılışını gerçekleştirdik. Bununla beraber toplamda 7 önemli projenin de açılışını ve temel atma törenini de gerçekleştirerek, ilçelerimize verdiğimiz sözleri yerine getirmeye başladığımızı gösterdik. Bizler de bu görev doğrultusunda attığımız her adımda ekibimizle beraber daha fazla çalışarak kentimize hak ettiği hizmetleri getirmeye devam edeceğiz. Bundan kimsenin şüphesi olmasın” diye konuştu.

 

Eman Enerji Limited Şirketi Müdürü Cihan Yürekli yaptığı konuşmada ülkemizde çöp bazında elektrik üretiminin 2005 yılı itibariyle başladığını ve devam ettiğini ifade ederek, “Teşvikler devam ettiği sürece benzer yatırımların artarak süreceğine inanıyoruz. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Burhanettin Kocamaz, göreve gelmesinden kısa bir süre sonra buraya öncelik verdi ve çevreye olan duyarlılığı neticesinde bu proje gerçekleştirildi. Projede başta Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a ve emeği geçen herkese teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu

Tam Ajans Haber

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV