banner68

banner101

29 Mart 2024 Cuma

Miting havasında açılış

ÇOCUKLAR İÇİN KANUNLARI KARİKATÜRLE ANLATTI

Tarihteki en geniş kabul gören insan hakları belgesi olan Çocuk Hakları Sözleşmesi’ni, kabul edilişinin 26’ıncı yıldönümünde karikatürlerle anlatan Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün eserleri Mersin Barosu tarafından sergileniyor.

18 Kasım 2015 Çarşamba 17:00
ÇOCUKLAR İÇİN KANUNLARI KARİKATÜRLE ANLATTI
 Mersin Barosu Başkanlığı, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü etkinlikleri çerçevesinde, Prof. Dr. Halis Dokgöz’ün, “Çocukları Hakları Karikatür Sergisi”ni Mersinlilerin beğenisine sundu. Mersin Adliye Sarayı içerisindeki baro katında açılan serginin açılışına; Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen, Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ece Kovan Demirtaş, Prof. Dr. Halis Dokgöz ile çok sayıda avukat ve davetli katıldı. Açılışı birlikte yapan protokol daha sonra sergiyi gezdi.

 

“KANUNLARI SEVDİRMEK VE ANLAŞILIR KILMAK İSTEDİM”

 

Sergide 40’a yakın eserinin bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Halis Dokgöz, ilk olarak 2010 yılında yine Mersin Barosu’nun daveti ile Mersin’de açtığı “Çocukları Hakları Karikatür Sergisi”nin yıllar içerisinde yeni eserler eklenerek, Türkiye’yi dolaştığını söyledi. Bugün yeniden Mersin’de olmaktan mutluluk duyduğunu söyleyen Dokgöz, sergideki tüm eserlerin Çocuk Hakları Sözleşmesi üzerine çizilmiş karikatürlerden oluştuğunun altını çizdi. “Anayasa’nın 90 maddesi kapsamında artık uluslar arası sözleşmeler iç hukuk halini alarak geçerli olmuştur. Bende 54 maddelik Çocuk Hakları Sözleşmesi ile ilgili toplumu bilgilendirmek için bu sözleşmenin haklarını çizdim. Bu sergi; hem sözleşmenin hem de çocukların haklarının farkına varmak için gerçekleştirdiğim bir etkinlik. Çünkü kanunları karikatür ile anlatmak pek sık rastlanan bir durum değil. Ben çizimlerim ile itici olan kanunları hem sevdirmek, hem de daha iyi anlaşılmasını sağlamak istedim. Bu sergideki eserleri bir kitap haline getirmeyi hedefliyorum” dedi.

 

EN ÇOK KABUL GÖREN İNSAN HAKKI BELGESİ

 

Mersin Barosu Başkanı Alpay Antmen de, Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin, tarihte en geniş kabul gören insan hakları belgesi olduğunu vurgulayarak, 20 Kasım 1989 tarihinde onaylanan bu sözleşme sayesinde çocukların haklarının yasalarca da tanındığını kaydetti. Sözleşmenin imzalandığı 20 Kasım’ın da tüm dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kutlandığını söyleyen Antmen, “Türkiye, Çocuk Haklarına Dair Sözleşme’yi 1990 yılında imzalamıştır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme; nerede doğduklarına, kim olduklarına; cinsiyetlerine, dinlerine ya da sosyal kökenlerine bakılmaksızın bütün çocukların haklarını tanımlamaktadır. Sözleşme, yaşama hakkı; eksiksiz biçimde gelişme hakkı; zararlı etkilerden, istismar ve sömürüden korunma hakkı; aile, kültür ve sosyal yaşama eksiksiz katılma haklarını kapsamaktadır. Çocuk Haklarına Dair Sözleşme, medeni, siyasal, ekonomik, sosyal ve kültürel alanlardaki insan haklarını en geniş biçimde tanımlamaktadır. Bu sözleşmeye yön veren temel değerler, ayrım gözetmeme, çocuğun yararının gözetilmesi, yaşama ve gelişme, katılımdır.” dedi.

 

“ÇOCUKLARIN DA HAKLARI VAR”

 

Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin kabul edildiği 20 Kasım tarihinin Dünya Çocuk Hakları Günü olduğunu anımsatarak, toplumda yeteri kadar bilinmeyen ve farkındalık yaratılamayan bugüne böylesine anlamlı bir etkinlik ile anmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Bilgi ve teknoloji çağında olunmasına karşın çocuk haklarının dünya ve ülkemiz özelinde yeteri kadar önemsenmediğini dile getiren Antmen, “unutmayalım ki hepimiz gibi, çocukların da hakları var ve biz onların haklarına saygı duymak ve sahip çıkmak zorundayız. Öncelikle yaşam, sağlık, eğitim ve güvenlik hakların asla ve asla vazgeçilmez olduğunu unutmamalıyız. Bu noktada ülkemizde ve dünyada çocuklara karşı hak ihlallerinin karşısında olmalı, karşı mücadele için duyarlılık göstermeliyiz” dedi.

 

ETKİNLİKLER SÜRECEK

 

Mersin Barosu Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Ece Kovan Demirtaş da hafta boyunca çocuk hakları ve hak ihlalleri ile bunların önlenmesine ilişkin bir dizi etkinliğe imza atacaklarını söyledi. Bu etkinlikleri özellikle toplumun tüm kesimleri ile buluşmak adına çeşitli mekanlarda gerçekleştireceklerini belirten Ece Kovan Demirtaş, “Geleceğimiz olan çocuklarımızın barış içerisinde, hak ihlallerine maruz kalmadan yaşayabilmeleri için çalışıyoruz ve çalışmaya da devam edeceğiz” dedi.

Anahtar Kelimeler: Mersin BaroAntmen

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV