banner68

banner101

29 Mart 2024 Cuma

Miting havasında açılış

SURİYELİ SAYISI 320 BİNİ GEÇTİ

BAŞKAN KOCAMAZ: “GAYRİ RESMİ SURİYELİ MÜLTECİ SAYISI KENTİMİZDE 320 BİNİ GEÇTİ”

10 Eylül 2015 Perşembe 18:23
SURİYELİ SAYISI 320 BİNİ GEÇTİ
 Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Lüksemburg’un Türkiye Büyükelçisi Arlette Conzemius’a, resmi rakamlara göre Mersin’de ikamet eden Suriyeli mülteci sayısı 132 bin 462 olduğu bilgisini vererek, “Gayri resmi Suriyeli mülteci sayısı kentimizde 320 bini geçmiştir” dedi. 
Bir dizi temasta bulunmak üzere Mersin’e gelen Lüksemburg’un Türkiye Büyükelçisi Arlette Conzemius ve AB Konseyi Genişleme Çalışma Grubu Başkanı Chistine Goy, beraberindeki Lüksemburg heyeti ile Başkan Kocamaz’ı makamında ziyaret etti. Aralarında Dışişleri Bakanlığı ve Avrupa Birliği Bakanlığı’ndan görevlilerin de bulunduğu AB Konseyi Genişleme Çalışma Grubu’ndan oluşan 42 kişilik heyet, başta Suriyeli mülteciler olmak üzere ekonomik ve kültürel konularda Kocamaz’ın verdiği bilgiler doğrultusunda değerlendirmelerde bulundu.
Konuklarına Mersin ile ilgili bilgiler veren Kocamaz, Mersin’i ‘dünya kenti’ yapmak için var güçleriyle çalıştıklarını kaydetti. Heyete, Mersin’de yaşayan Suriyeliler hakkında da bilgi veren Kocamaz, “Resmi rakamlara göre Mersin’de ikamet eden Suriyeli mülteci sayısı 132 bin 462 kişidir. Gayri resmi Suriyeli mülteci sayısı kentimizde 320 bini geçmiştir. Bunlar Mersin’de çoğunlukla küçük işletmeler açmıştır. Yüksek gelire sahip iş adamları öncelikle Mersin’e yerleşmeyi tercih etmiştir, çünkü liman sayesinde sunulan ticari fırsatlar bu iş adamlarına cazip gelmiştir” ifadelerini kullandı.
Mersin’deki küçük ve orta ölçekli firmaların çok düşük ücret ile kayıt dışı olarak Suriyeli çalıştırdığını dile getiren Kocamaz, “Suriyelilerin şehre gelmesinden sonra Mersin’de işsizlik oranında yaklaşık yüzde 20’lik artış meydana gelmiştir. Öte yandan, Suriyeli mültecilere ücretsiz olarak tam sağlık hizmeti verilmektedir” diye konuştu.
Bütün dünyanın Suriyeli mülteciler meselesine sahip çıkması gerektiğini vurgulayan Kocamaz, Türkiye’ye verilen sözlerin yerine getirilmesi gerektiğinin de altını çizdi.
Büyükelçi Arlette Conzemius ise “Bugün Mersindeyiz. Daha önce Ankara ve İstanbul’da görüşmelerimiz oldu ancak farklı şehirleri de görmek bizim açımızdan çok faydalı. Mersin farklı dinlere ev sahipliği yapmış bir kent. Bu, kente renk katan bir özellik. Mersin’in kültürel, tarihi anlamda görülmesi incelenmesi gereken bir şehir olduğunu biliyoruz” dedi.
Avrupa Birliği’nin Suriyeli mülteciler ve ihtiyaçları için araştırma ve çalışmalarının devam ettiğini ve Türkiye’nin tek başına bu sorunun altından kalkamayacağını ifade eden Conzemius, “Türkiye’nin Suriyeliler konusundaki çabalarını takdirle karşılıyoruz. Bu çabalar oldukça kayda değer. Meydana gelen bu mülteci sorununun bölge ülkelerine etkileri belli. AB, bu konuda üzerine düşeni yapmaya çalışıyor” şeklinde konuştu.
Tam Ajans Haber

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV