banner68

banner101

banner108
26 Nisan 2024 Cuma

Miting havasında açılış

İZMİRDE OLAYLAR DEVAM EDİYOR

İZMİR'de Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi.

13 Şubat 2015 Cuma 18:29
İZMİRDE OLAYLAR DEVAM EDİYOR
 Polis Basmane Meydanı'ndan Konak'a yürümek isteyen göstericileri saat 13.15'de su ve gaz sıkarak dağıttı.  Bu sırada çıkan arbededen etkilenenler oldu. Kabalalığın bir bölümü Mürselpaşa Bulvarı'na, bir bölümü de Kültürpark içine doğru koşarak, su ve gazdan kaçmaya çalıştı. İZMİR'de Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlükeğitim boykotu için Basmane Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, pankartlarla Konak Meydanı'na yürümek istedi. Polis yolları kesip, izin verilmeyeceği anonsu yapınca grupla güvenlik güçleri arasında gergin bekleyiş başladı. Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında, KESK'e bağlı sendikalar, sol partiler, Alevi dernekleri bayrak ve pankartlarıyla binlerce kişi Basmane Meydanı'nda toplandı. Polis ise TOMA araçları, Çevik Kuvvet otobüsleri ile Basmane Meydanı'na gelen tüm yolları kesti. Fuar Basmane kapısı önünde toplanan göstericiler, sloganlar atarak Konak Meydanı'na yürüyeceklerini, burada açıklama yaptıktan sonra dağılacaklarını bildirdi.

Bu sırada İzmir Emniyet Müdürlüğü'nde görevli bir şube müdürü kalabalığa anons yaparak, yürüyüşe kesinlikle izin vermeyeceklerini, bulundukları yerde basın açıklaması yapıp dağılmalarını istedi. Göstericilerin arasındaki bir kişi de megafonla polise seslenip, "Biz demokratik hakkımızı kullanıyoruz. Polis arkadaşlar sizin için de bu mücadelemiz. Yolumuzu açın yürüyelim" dedi. Ancak polis yürüyüşe izin vermedi. Bunun üzerine polis şefi bir kez daha anons yapıp, olası bir müdahaleden etkilenmemeleri için çevredeki meraklı kalabalık ve basın mensuplarının göstericilerin bulunduğu yerden uzaklaşmasını istedi.

Bazı göstericilerin bugün okula göndermedikleri çocukları ile eyleme geldikleri gözlendi. Basmane Meydanı'ndaki bekleyiş sürüyor. Sabah daBornova ve Narlıdere ilçesindeki 2 okulda öğrenci ve bazı öğretmenler okul önünde açıklama yapıp dağıldı.

SENDİKA BAŞKANLARI DA DAHİL 58 GÖZALTI

 
İzmir’de, Birleşik Haziran Hareketi çatısı altında bir günlük eğitim boykotu için Basmane Meydanı’nda toplanan gruba polis müdahalesinin ardından gözaltına alınanlar da oldu. Protesto gösterisinde, aralarında sendikaların şube başkanlarının da bulunduğu 58 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi. Gözaltındaki kişilerin, Emniyet Müdürlüğü’nde ifadelerinin alınacağı, savcının kararına göre de ya salıverilecekleri ya da yarın mevcutlu olarak adliyeye sevkedilecekleri belirtildi.
 
YÜKSEL: DEVLET TERÖRÜ
 
CHP İzmir Milletvekili Alaattin Yüksel İzmir’de yaşananların devlet terörü olduğunu söyledi. Türkiye’nin her yerinde insanların anayasal haklarını barışçıl şekilde kutlarken İzmir’de polisin orantısız güç ve şiddet kullandığını öne süren Yüksel, "Sivil toplum örgütleri İzmir’de yine çok ağır bir polis şiddetiyle karşı karşıya kaldı. İç güvenlik yasası henüz yasalaşmadan İzmir’de uygulamaya kondu. Anayasal, demokratik hakkını kullanan bu eylemcilere İzmir Valisi ve Emnilet Müdürü’nün talimatıyla çok ağır şiddet uygulamıştır. Orantısız güç kullanılmıştır. Toma’larla, gazla, copla dağıtılan eylemcileri sokak aralarında avlamaya çıkmışlardır. Fuar’de kapalı mekanlarda, Hatta Konak Belediyesi içinden DİSK Bölge Temsilcisi Memiş Sarı’yı teslim almaya çalışmışlardır. Bu emri veren İzmir Valisini, Emniyet Müdürünü kınıyoruz. Bu arada gözaltına alınan 100’e yakın yurttaşımızın derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi. 
 
GAZETECİNİN SERBEST BIRAKILMASI İSTENDİ
 
Laik ve bilimsel eğitim talebiyle Basmane Meydanı’nda toplananlara polisin müdahalesi sırasında, Ege Meclisi internet haber portalı muhabiri Eda Ebru Naneci de polis tarafından gözaltına alındı. Gözaltı nedeniyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel ile Türkiye Gazeteciler Sendikası İzmir Şube Başkanı Halil Hüner ile Naneci’nin çalıştığı kuruluşun yöneticileri serbest bırakılması için İzmir Valiliği ve İzmir Emniyet Müdürlü nezdinde girişimde bulundu.
 
GÖZALTILARI PROTESTO EDERKEN GÖZALTI
 
Basmane’deki gözaltıları protesto amacıyla saat 16.30’da Konak Valiliği önüne gelen 10 genç basın açıklaması yapmak istedi. "Baskılar bizi yıldıramaz" diye slogan atan gençler polis tarafından gözaltına alınıp Valiliğin arkasındaki Emniyet Müdürlüğü Hizmet binasına götürüldü.  
 
 
MANİSA
 
MANİSA’nın Soma İlçesi’nde, Birleşik Haziran Hareketi’nin ’Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin’ çağrısına, KESK’e bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen) Soma Şubesi üyesi bir grup öğretmen de destek verdi. Derslere girmeyen öğretmenler, basın açıklamasıyla hükümetin politikalarını protesto etti.
 
Birleşik Haziran Hareketi’nin ’Laik ve bilimsel eğitim için bugün okula gitmeyin’ çağrısına yaklaşık 30 kişi, Cengiz Topel Meydanı’nda toplandı. ’Baskılar bizi yıldıramaz’ ve ’Demokratik, laik, bilimsel eğitim’ sloganları atan grup adına basın açıklamasını, Eğitim-Sen Soma Temsilcisi Sait Sürül yaptı.
 
DİYARBAKIR
 
Türkiye’nin çeşitli illerinde ’laik ve bilimsel eğitim’ talebiyle düzenlenen okul boykotu Diyarbakır’da ana dilde eğitim talebiyle gerçekleştirildi. Eğitim- Sen önünde toplanan yaklaşık 500 kişi davul zurna eşliğinde halaylar çekti. Sık sık Türkçe ve Kürtçe, ’Anadil haktır engellenemez’ sloganı atan protestocular, daha sonra ’Demokratik, bilimsel, laik anadilde eğitim ve özgür yaşam için grevdeyiz’ yazılı pankart açıp yaklaşık 2 kilometre mesafedeki İl Milli Eğitim Müdürlüğüne yürüdü.
 
Yürüyüşe HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan, KESK Genel Başkanı Lami Özgen, DBP İl Başkanı Hafize İpek, çeşitli sivil toplum kuruluşları üyeleri ile öğretmenler katıldı. Milli Eğitim Müdürlüğü önüne gelen kalabalık adına konuşan KESK Genel Başkanı Lami Özgen, anadilde eğitim talebinin Türkiye’de asimilasyoncu, tekçi, inkarcı politikalara karşı bir mücadele geçmişinin olduğunu söyledi. Diyarbakır’da boykot nedeniyle okullara Eğitim- Sen üyesi öğretmenlerini çoğunun gitmediği belirtildi. Bazı okullarda öğretmenlerin gelmemesi üzerine öğrenciler evlerine gönderildi. Dersi boş geçip okulda kalan öğrencilerin de okul bahçelerinde oynadığı görüldü.
 
ESKİŞEHİR
 
Göztepe Mahallesi’ndeki Battalgazi Ortaokulu önünde toplanan Birleşik Hareketi üyesi yaklaşık 100 kişi, ’Zorunlu din dersine, okulların imam hatipleştirilmesine hayır. Laik ve bilimsel eğitim’ yazılı pankart açıp yürüyüşe geçti. Ali Çetinkaya Caddesi’ndeki parka kadar yürüyen grup adına konuşmayı Ender Pervane yaptı.
 
Pervane, "Biz çocuklarımızı okula hurafeler öğrensinler, körpe beyinleri korkularla çarpılsın diye, ortaçağ tezgahlarından geçsinler diye göndermiyoruz. Bilimsel düşünmeyi, sorgulamayı, araştırmayı, aydınlanmanın kazanımlarını deneyerek öğrensinler diye okula gönderiyoruz. Ama AKP iktidarı, yolsuzlukların üzerini örtmek için, ülkenin akarsularının, ormanlarının, dağının taşının sermayeye peşkeş çekilmesine duyulan öfkeyi hafifletmek için, on binlerce işçinin canının yitirilmesinin sorumluluğundan kaçmak için eğitimi dinselleştirmeyi istiyor" dedi.
 
500 KİŞİ YÜRÜDÜ
 
Yapılan konuşmaların ardından grup kent merkezine gelerek Eğitim- Sen tarafından İl Sağlık Müdürlüğü önünde başlayan yürüyüşe katıldı. Eğitim Sen’in organize ettiği yürüyüşe yaklaşık 500 kişi katıldı. Kalabalık ’Laik eğitim, demokratik yaşam için grevdeyiz’ ve ’Zorunlu din dersi istemiyoruz’ yazılı pankart açıp Hamamyolu Caddesi’ndeki Saatli Park’a doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sonunda basın açıklamasını okuyan Eğitim Sen Şube Başkanı Serkan Demir, "12 Eylül darbeci zihniyetinin günümüzdeki temsilcisi olan AKP iktidarı farkı din, mezhep ve kimlikleri yok sayarak toplumu kutuplaştırmaktadır. Bilim düşmanı politika ve uygulamalar geçtiğimiz 12 yıl içinde tarihte hiç olmadığı kadar artmıştır. Biz laik ve bilimsel bir eğitim almak ve demokratik bir yaşam istiyoruz" diye konuştu. 
 
 
EĞİTİM- Sen üyeleri, Elazığ ve Batman’da okulları boykot eylemi yaparak yürüyüş düzenledi. Elazığ’da, valilik kararıyla toplantı ve gösterilere yasaklanan PTT Meydanı’na yürümek isteyen gruba polis biber gazıyla müdahale etti. Batman’da ise sendika üyeleri davul-zurna eşliğinde olaysız yürüdü.
 
Hürriyet Caddesi Eğitim Sen Şubesi önünde toplanan gruba, Fevzi Çakmak Mahallesi’nden gelen çoğunluğu lise öğrencilerinin katılması ile 200- 250 kişilik grup, PTT Meydanı’na yürümek istedi. Burada sıkı önlem alan polis yetkilileri ile sendika üyeleri arasında yaşanan tartışmalardan sonra, polisin yolun açılması konusunda yaptığı uyarıya rağmen yürümekte ısrar eden gruba, biber gazı sıkalarak müdahale edildi. Biber gazından fenalaşanlar olurken, grup içerisinde yeralan bazı göstericiler de ellerindeki flama sopaları ile polise saldırdı. Kısa süren arbede sonrası, biber gazı sıkılarak grup dağıtıldıktan sonra, Eğitim Sen Şube Başkanı Fuat Koç, basın açıklaması yaptı. Yapılan konuşmadan sonra grup sessizce 
Haldun OKDEMİR

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK OKUNANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV