banner68

banner101

banner108
20 Nisan 2024 Cumartesi

Miting havasında açılış

EMEKLİ MAAŞI HACZEDİLEBİLİNİR Mİ ?

18 Eylül 2022, 23:39
EMEKLİ  MAAŞI  HACZEDİLEBİLİNİR Mİ ?
Av. Muhammed Batuhan GÜN
 Emekli vatandaşlarımızın en çok merak ettigi konulardan biri emekli maaşının haczedilebilirliğidir.
Bu durum özellikle pandemi süreci ve günümüz ekonomik şartları içerisinde banka kredileri ve  senet karşılığında alınan borçların ödenmesi durumunda akla gelen ilk soru olmaktadır.
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 93. Maddesinde  "Bu kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu kurum nezdinde doğan alacakları , devir ve temlik edilemez." Denmektedir. Gelir, aylık ve odenekler yine aynı kanunun 88. Maddesinde "takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez" hükmü amirdir.
Emekli maaşının haczi yalnızca belirli alacaklar açısından söz konusudur. Yani yalnızca SSK prim alacakları ve nafaka alacakları açısından emekli maaşının haczi mümkündür. Ancak diğer borçlar açısından emekli maaşının haczedilememesi borcun tahsil edilmesine engel değildir. Emeklilerin diğer malvarliklarinin haczi yoluyla icraya konu borçlar tahsil edilebilir.

    Yorumlar

Yeni Sitemizi Nasıl Buldunuz?

EN ÇOK YORUMLANANLAR
BUGÜN
BU HAFTA
BU AY
E-GAZETE
  • Guncel Haber Tamsayfa.Net - 17 Şubat 2021 Manşeti
ARŞİV