Güncel Haberleri Tümü

Başkan Seçer: “Çok Daha Güzel Şeyler Olacak”

Gazeteci Mustafa Balbay, Tele1 TV’de canlı olarak yayınlanan ‘Ankara Rüzgarı’ programında 7 ilin CHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı’nı ağırladı. Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer’in de katıldığı programda, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin 2’nci yılında Büyükşehirlerde hayata geçirilen projeler ve pandemi sürecinde sunulan hizmetler konuşuldu. Başkan Seçer, 2 yıl gibi kısa bir sürede sosyal politikalar kapsamında hayata geçirilen projeler başta olmak üzere eğitim, ulaşım, kadın istihdamı konularında da yapılan çalışmaları anlattı.

 

“Mersin’de çok büyük değişiklikler var”

 

31 Mart 2019 yerel seçimleri sürecinde Mersin’in önem taşıdığını ve çok tartışılan kentlerden biri olduğunu belirten Başkan Seçer, “Burada biliyorsunuz Millet İttifakı oluşmadı. Cumhuriyet Halk Partisi kendi başına seçime girdi. Burada İYİ Parti, Demokrat Parti destekli adayla yürüdü. Cumhur İttifakı’na karşı diğer partilerin çıkarttığı adaylarla beraber ipi göğüsleyen taraf olduk ve o günden bugüne de tabii ki görevimizi layıkıyla yapmaya devam ediyoruz. Mersin demografik yapısı, sosyo-ekonomik yapısı, siyasal durumu, lokasyonu, stratejisi bakımından Türkiye’nin en önemli kentlerinden bir tanesi” dedi.

 

“Sosyal politikalara ağırlık vererek hizmetlerimize başladık”

 

Seçim öncesi manifestoda yer alan sözleri bir bir yerine getirdiklerini vurgulayan Seçer, “Biz işe sosyal politikalar ile başladık. Neden öyle düşündük? Birincisi; yeni seçilmiş bir Belediye Başkanı olarak bir başka siyasi gelenekten gelmiş bir Belediye Başkanından belediyeyi devraldım. Ne içinde bulunan insan kaynağı, ne de yönetim anlayışı benim anlayışım ile bağdaşmayan ya da örtüşmeyen bir belediye idi. Bir taraftan mali portre, diğer taraftan insan kaynağı… Bütün bunları kendi görüş ve düşüncelerimiz doğrultusunda düzene sokmak elbette ki zamanımızı aldı. İlk 6 ayımız en azından öyle geçti. Ama sonra süratle projelerimizi uygulamaya koymaya başladık. Sosyal politikalara ağırlık vererek hizmetlerimize başladık. Bu bilinçli bir tercihti. Çünkü Mersin hem zengin bir kent hem de bunun yanında fakiri olan da bir kent. Bir taraftan Türkiye’nin en ön sıralarında vergi tahakkuku olan bir kent. Onun yanında da Adana’dan sonra Türkiye’de gelir dağılımında adaletsizliğin yani o makasın en açık olduğu yer” diye konuştu.

 

Pandeminin birçok yatırımı engellediğini de dile getiren Başkan Seçer, bu süreçte vatandaşlara hizmet götürmek adına daha çok sosyal politikalara ağırlık verdiklerini söyleyerek, ‘Halk Kart’, ‘Mahalle Mutfakları’, ‘Evde Bakım’, ‘1 Ekmek 1 Çorba’, ‘Dosthane’, ‘Mobil Kuaför’, ‘Mola Evi’ gibi projelerin yanı sıra eğitim alanında yapılan hizmetleri anlattı. Seçer, “Kesinlikle bölgesel, mezhepsel, siyasal bir ayrım yapmadan, bu yatırımları ya da hizmetleri vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Herkesi kucaklıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Kadın istihdamını belediye yönetiminde hakim kılmaya çalışıyoruz”

 

Başkan Seçer, kentteki kadın emeğini destekleyici adımlar attıklarını belirterek, şöyle devam etti:

 

“Bunu zaten seçim öncesi manifestomuzda da söyledik. Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığımız var. Kadın Daire Başkanımız var. Çok değerli işler yapılıyor. Kadın istihdamına çok önem verdik. Kadın istihdamını belediye yönetiminde hakim kılmaya çalışıyoruz. Şube Müdürlerinden Daire Başkanı’na kadar karar alma mekanizmalarında açıkça söyleyeyim pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Tercihlerimiz eşitler arasında genelde kadından yana oluyor. Çocuklar ayrı bir önem taşıyor bizim için. Bakın çok önemli bir projemiz var ‘Kır Çiçekleri’. Bunlar kız çocuklarımız. 10-12 yaş arası 60 öğrencimiz var. Bunlar köylerde başarılı sporcular. Milli Eğitim ile ortak geliştirdiğimiz bir proje. Bizim spor tesisimizde, misafirhanemizde ağırlıyoruz. Yatılı kalıyorlar. Tesise yakın okula yazdırdık onları. Sabah servis okullarına götürüyor. Belletmenleri var. Etüt merkezleri var. Antrenörleri kabiliyetli oldukları spor disipline göre antrenmanlarını yaptırıyor. Geleceğin kız sporcularını buradan yetiştirmeye çalışıyoruz. Bir taraftan da iyi eğitim almış sporcu yetiştiriyoruz. Aslında bir anlamda eğitimde fırsat eşitliğine katkı sunuyoruz. Bu son derece önemli.”

 

“En çok zorlandığımız olayların başında bürokraside karşımıza çıkan gecikmeler geliyor”

 

Kentteki ulaşım ağını güçlendirmek adına yaptıkları yatırım ve çalışmalar hakkında da konuşan Başkan Seçer, Mersin merkez nüfusunun Suriyeli göçü ile birlikte 1.3 milyona ulaştığını söyledi. Seçer, şöyle devam etti:

 

“Burada trafik sorun haline geldi. Tabi trafiğin içerisine otoparklar, yollar, bulvarlar, toplu taşıma araçlarına kadar her şeyi koyuyorum. Açıkçası bir bütün olarak bakıyoruz. Yaptığımız projeksiyonlar da bu yönde. Belediyelerin sadece beton, altyapı, üstyapı yapma görevi yok. Onun için sosyal politikalar, eğitim, kültüre vurgu yaparak başladım. Bunlar zaten belediyelerin yapması gereken işler. Belediye yol, kaldırım, kanalizasyon, su arıtma tesisi, atıksu arıtma tesisi yapacak. Zaten yapıyoruz. Şimdi gelelim toplu taşıma konusuna. Bizim bir Metro projemiz var. 13.4 kilometre yeraltı raylı sistem. Biz toplamda 30 kilometrelik bir raylı sistem projesini hazırlıyoruz. İlk etabını hayata geçiriyoruz. İhale süreci devam ediyor. Sanıyorum mayıs ayı gibi neticelenecek. Çok önemli bir proje. Bunun yanında tabi toplu taşıma araçları var. Anamur’dan Tarsus’a kadar 13 ilçede ulaşımı sağlayacaksınız. Başta Mersin merkezde. Bizim mevcut toplu taşıma araçlarımız var. Şu anda toplamda 87 yeni otobüsümüz gelecek. Bunun yanında IBRD’den bir miktarı hibe olan 22 milyon Euro’luk bir kredimiz var. Bunun 7 milyon Euro’su da hibe şeklinde. Ancak Cumhurbaşkanlığı tarafından yatırım programına alınmasını bekliyoruz. Burada bir parantez açmak istiyorum. En çok zorlandığımız olayların başında bürokraside karşımıza çıkan gecikmeler geliyor. Bunun adına engel mi deriz, işlerin yavaşlaması mı deriz; bir şekilde bizim enerjimizi tüketiyor, zamanımızı alıyor, planlarımızı alt üst ediyor.”

 

“Yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz, hiçbir bahanenin altına sığınmayacağız”

 

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nde her seferinde engellenen borçlanma yetkisi talebini de değerlendiren Seçer, şunları söyledi:

 

“Bizim bütçe denkliği için borçlanma kalemimiz var. Bunun hesabını, kitabını yapıyoruz. Ama iş borçlanma yetkisi almaya geldiği zaman Meclis’te çoğunluğumuz olmadığı için borçlanma almakta sıkıntı yaşadık. Özellikle 2020 yılı içerisinde. Ama artık borçlanma talep etmemeye, açıkçası enerjimi orada harcamamaya karar verdim. Çünkü Meclis geriliyor. Meclis’in gerilmesi Mersin’i geriyor. Şu anda kendi imkanlarımla dışarıdan bulduğum kredilerle tabii Cumhurbaşkanlığı’nın, Hazine’nin onaylaması doğrultusunda IBRD kredisi gibi, yani otobüs alımlarında olduğu gibi birçok altyapı, kanalizasyon yapımlarında, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi (MESKİ), örneğin FRIT II kapsamında Türkiye’de yaşayan mülteciler fonundan önemli krediler çıkartıyoruz. 39 milyon Euro’luk, bunun 17 milyon Euro’su imzalandı. Bu ay içerisinde de Mezitli ilçemizin içme suyu ihalesine çıkacağız. Ama çok önemli tatil bölgelerimiz var. Erdemli bölgesinde Tömük, Kargıpınarı yine Akdeniz ilçemizde Homurlu, toplamda 39 milyon Euro’luk bir FRIT II kredisi kapsamında bir şekilde yatırımlarımızı gerçekleştireceğiz. Bunun altını çizerek söylüyorum. Hiçbir bahanenin altına sığınmayacağız. Bundan kimsenin endişesi olmasın.”

 

Seçer, diğer CHP’li Büyükşehir Belediyelerine de örnek olan akaryakıt hamlesini anlattı

 

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın, “Akaryakıt alımında kırımı yüzde 1’den yüzde 10’nun üzerine çıkardık. Bu konudaki yöntemi sağ olsun Sayın Vahap Seçer’in uyguladığı bir yöntemden esinlendik” sözlerine ilişkin Başkan Seçer, “Bizim Büyükşehir Belediye Başkanları’nın bir araya gelmesi çok önemli ve değerli. Hem orada bir arada olmamız kendimizi iyi hissettiriyor hem de muazzam bir şekilde birbirimizden bilgi alışverişinde bulunuyoruz. Yine bir toplantıda akaryakıt konusundaki yöntemimi söyledim. Şimdi bakıyorum 2021 yılında bizim 150 milyon liraya yakın Büyükşehir Belediyesi’nin, Mersin Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin, bağlı şirketlerimizin akaryakıt tüketimi oluyor. Biz yönetime geldiğimizde daha önceki yönetim yüzde 1 kırımla alıyordu. Rafineri çıkış fiyatı referans alınıyordu. Daha açık söyleyeyim 100 liralık akaryakıtı 99 TL ödeyerek alıyorlardı. Biz EPDK’dan lisans aldık. Toptancı lisansı. Yani bunu büyük petrol şirketlerinden alma izni bir anlamda. Yoksa biz, normal perakendeciden akaryakıt alabiliyorduk. Normal bir tüketici gibi ve kırımlar az geliyordu. Gerçekten bu lisansı alınca çıktığımız ihalede 2020 yılında 13.3 gibi bir kırım gerçekleşti. Yani bu şu anlama geliyor. Daha önceki dönemde Mersin Büyükşehir Belediyesi'nin aldığı akaryakıt her 100 TL’ye 99 TL ödeme şeklindeydi. Bu alışverişten sonra bu 86.7 TL’ye düştü. Bu yıl için söyleyeyim: ‘20 milyon TL gibi bir tasarruf mu’ diyelim buna ya da ‘akıllı bir alışverişin kasada bıraktığı para mı’ diyelim, ki böyle bir süreçte 20 milyon demek, benim burada yoksul, ihtiyaç sahibi insanlarıma bir anlamda sosyal yardım demek. Ben olaya böyle bakıyorum. İsrafı önlemek çok önemli. Şunu çok açık söyleyeyim. Biz kendi imkanlarımızla akılcı davranarak, parayı çok akıllı kullanarak, israftan kaçınarak, halk adına projeler uygulayarak, onların her kuruşunu bizim için bir namus bilerek, koruyarak hizmet yapabiliyoruz. 2 yılda Cumhuriyet Halk Parti’li belediyeler bunu gösterdi. Çok güzel şeyler oldu. Bundan sonra da çok daha güzel şeyler olacak” diye konuştu.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz