Güncel Haberleri Tümü

Seçer: “Yaptıklarımızdan ve yapacaklarımızdan eminiz”

 

Büyükşehir’de mali disiplini sağladıklarını, bir yandan yatırım ve proje yaparken, bir yandan da borç stokunu erittiklerini ifade eden Başkan Seçer, Belediye Meclisi’nde kendisine borçlanma yetkisi verilmemesini de değerlendirdi. Seçer, “Bütçe onaylanmış, şimdi o onaylanan bütçenin borçlanma yetkisi bana verilmiyor. Hani diyorlar ya, ‘Efendim nereye harcayacağını anlatmıyor.’ Ya sen işini bilmiyorsan, sen oraya boşuna gelmişsen ben sana ne diyeyim? Bütçe ne bilmiyorsun. Yatırım programı ne bilmiyorsun. Stratejik plan ne bilmiyorsun. Belediye başkanı olmuş bilmiyor. Efendim ne yapacaksın? Yapacağımı sana orada gösteriyorum işte. Amaç üzüm yemek olmalı bağcıyı dövmek değil” ifadelerini kullandı.

Yurttaşlardan Belediye Meclisi’ndeki konuşmaları izlemelerini isteyen Başkan Seçer, “Meclis’te zaman zaman tartışmalar oluyor. Bunlar olur. Kavga olur, dövüş olur, orada biter. Bu oradan çıkıp sizin aranıza girdi mi bu nifak olur, buna müsaade etmeyiz. O tartışmalar sizi germesin. Ama görün haklı haksız tayinini vicdanınızda yapın” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ilçe gezilerini Silifke’nin kırsal mahalleleri olan Çaltıbozkır, Uzuncaburç, Ören ve Mara ile sürdürdü.

Çaltıbozkır Mahallesi’nde muhtar Ahmet Sarı, Çaltıbozkır Kültür Derneği Başkanı Mehmet Asım Özçalık ve mahalle sakinleri tarafından karşılanan Başkan Seçer,  “Vatandaşlarımızın yarısı bizi tercih etti ve onların teveccühü ile Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı olduk. Şu anda benim hayatıma Mersin’e, Mersinli hemşehrilerime hizmetin dışında koyduğum bir şey yok. Aldığımız her nefeste Mersin halkı var. Onların üzüntüsü benim üzüntüm. Onların ıstırabı benim ıstırabım. Kurban Bayramı’nda yaylalarda suyla ilgili bazı sorunlar yaşadık. Bu sorunlar inanın beni vatandaştan daha çok rahatsız etti. Vatandaşlarımız nerede sıkıntı çekiyor oraya gittik. Kaçmadık. Gidelim anlatalım dedik. Bizim her şeyimiz vatandaşımız. Onların sağlığı, onların mutluluğu” dedi.


Lavanta tarlasında hasada katıldı

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin tarımsal destek projeleri kapsamında Çaltıbozkır’da üreticilere 43 bin lavanta fidesi verdiklerini belirten Başkan Seçer,  “Bugün neticesini almanın mutluluğunu yaşıyoruz.  Gördüğüm kadarıyla bu proje önemli bir proje. Bizim için de bir ışık oldu. Gelecekte bunu yaygınlaştıracağız. Bir ülke böyle zengin olur. Böyle kalkınır. Ziraatte bir ürünü üretmek bir emektir, bir maliyettir. Ama ürün yetişti, bir de bunların pazarlaması var. Doğru bir çeşitle, doğru bir pazarlama ile ekonomiye katkı sunuyoruz” diye konuştu.

Başkan Seçer, Çaltıbozkır Mahallesi’nde yurttaşlarla buluşmasının ardından, belediyenin desteğiyle yetiştirilen lavanta tarlasına geçti ve burada üreticilerle birlikte lavanta hasat etti.


“Sokağa çıkmaktan korkmuyoruz”

Başkan Seçer’in Silifke gezisindeki ikinci durağı Uzuncaburç Mahallesi oldu. Uzuncaburç Muhtarı Halil Ünal ve yurttaşlar tarafından alkışlarla karşılanan Başkan Seçer, “Türkiye’de en geniş coğrafyaya hizmet eden belediyelerden bir tanesi Mersin Büyükşehir Belediyesi. Bizler de bu geniş coğrafyada her noktaya, mümkünse 805 mahallemize de bütün yurttaşlarımızla dolaşmak, dokunmak, onlarla sohbet etmek, onların dertlerini, sorunlarını, birebir kendilerinden dinlemek arzusu içerisindeyiz.  En az sizler kadar ben de vatandaşlarımla iç içe olmak onlarla hemhal olmak, onlarla dertleşmek istiyorum ve bundan da mutluyum. Eğer siyasetçi olarak vatandaşa gidebiliyorsanız, vatandaşla konuşabiliyorsanız ve mutluysanız iyi yoldasınız, durumunuz da iyi demektir. Ama dışarı çıkamıyorsanız, vatandaşa gitmeye korkuyorsanız bir sıkıntı var demektir. Ben korkmuyorum. Yaptıklarımızdan, yapacaklarımızdan eminiz” dedi.


“Ayrımcılık yapan olursa bana şikayet edin”

Bulundukları makama halkın tercihi ile oturduklarının bilincinde olduklarını ifade eden Başkan Seçer, “Bu makamlar halkın makamıdır. Onlar kimi isterse, kimi takdir ederse onlar orada oturur. Mahkeme kadıya mülk değil. Bunun bilincindeyim. Hizmet yaptığımız sürece sizlerin karşısına çıkacak yüzümüz olur, sizlerden destek istemeye yüzümüz olur. Parti, bölge, mahalle, zümre, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da bir ayrım içerisinde olamayız. Biz böyle bir ayrımı insanen de, vicdanen de, siyaseten de, ahlaken de doğru bulamayız. Eğer çalışanlarımız, daire başkanlarımız, şube müdürlerimiz, hizmet götürürken işin içerisine siyaseti, menfaati bulaştırıyorlarsa lütfen sesinizin çıktığı kadar bağırın, itiraz edin ve bu şikayetlerinizi bizzat bana bildirin. Biz bütün yurttaşlarımıza eşit mesafedeyiz. Anamur'dan Tarsus'a kadar Çamlıyayla’dan Mut’a, Gülnar’a kadar her noktada vatandaşlarımızın emrine amadeyiz” ifadelerini kullandı.


Tarımda hedef kitle küçük işletmeler

Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak tarım alanında önemli projeler geliştirdiklerini, çiftçiye doğrudan destekler verdiklerini anlatan Başkan Seçer, “Tarıma önemli bütçeler ayırmaya devam edeceğiz. Bizim hedef kitlemiz küçük işletmeler. Küçük çiftçi, aile işletmeleri. Büyük çiftçi değil, büyük çiftçi desteğini Ankara'dan alır, Tarım Bakanlığı’nın desteklerinden faydalanır ama belediye hedef kitle olarak küçük çiftçiyi görür. Özellikle Toroslar'ın eteklerinde 300-500 metrekare, dönüm bile değil, küçük küçük alanlarda, çünkü buralar hep kayalık, taşlık. Burada insanlar tırnaklarıyla toprağı, taşı temizliyor ve üretim alanı yaratıyor. Bu çok önemlidir, değerlidir. Biz bunun artmasını istiyoruz” dedi.


Hayvancılık projesi yoksul ailelere umut olacak

Başkan Seçer, bu yıl 60 bin metre sulama borusu dağıtacaklarını, gelecek yıl bu rakamın daha da artacağını belirterek, 60 aileye toplam 1500 küçükbaş hayvan verilmesine yönelik projenin de bu yıl hayata geçeceğini anlattı.

Seçer, her bir aileye 25 küçükbaş hayvan vereceklerini, o ailelerin yetiştireceği hayvanlardan 25’inin de önümüzdeki yıl farklı ailelere verileceğini, projenin kendini genişleterek süreceğini kaydetti. Başkan Seçer, “Yani biz tulumbanın ilk suyunu veriyoruz. Tulumba çekmediği zaman bir bardak su dökersiniz su gelir. Bir bardak suyu vereceğiz, 25 hayvanı vereceğiz, yemini vereceğiz, hizmetlerini vereceğiz, o çark dönmeye başlayacak” ifadelerini kullandı.


“İsraf değilse her talebi yerine getiririz”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, daha sonra Ören, Kızılgeçit, Şahmurlu ve Seydili Mahalleleri’nin yaylası konumundaki Tekiralanı’nda bu 4 mahallenin muhtarları ve yurttaşlarla bir araya geldi.Burada muhtarların taleplerini dinleyen Başkan Seçer, şunları söyledi:

“Arkadaşlarımız notlarını alırlar, yapılacak olanları, ivedi olanları hiçbir ayrım yapmadan yerine getiririz. Hizmet öncelikli. Bizden istenen şey eğer israf değilse yerine getirilir. Kaynaklarımızı doğru kullanmak zorundayız. Kaynaklarımız sınırlı. Hep emek, hep alın teri, vergi. Bizim için bir kuruşun bile değeri var. Mali disiplini sağladık. Şu anda bütün müteahhitler bizimle iş yapmak istiyor, bütün esnaf bize mal satmak istiyor. Biz geldiğimizde 9-10 ay geriden gelen borçlar vardı. Borç stokumuz azaldı. 3’tü 2’ye düştü. Şimdi çark dönüyor. Aldığımızı verdiğimizi biliyoruz.  Meclis’te zaman zaman tartışmalar oluyor. Bunlar olur. Kavga olur, dövüş olur, orada biter. Bu oradan çıkıp sizin aranıza girdi mi bu nifak olur, buna müsaade etmeyiz. Zannetmeyin ki biz birbirimize düşmanlık ederiz. O tartışmalar sizi germesin. Ama görün haklı haksız tayinini vicdanınızda yapın.”


“4 bin mezarlık var. Standart proje yapacağız”

Yaylalarda yaşanan su sıkıntısının gelecek yıllara taşmaması için her yayla için özel bir içme suyu projesi geliştireceklerini ifade eden Başkan Seçer, sulama borusu talepleri konusunda Tarımsal ve Veteriner Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nın proje bazında destek verdiğini kaydetti.

Başkan Seçer, Mersin genelinde 4 bin mezarlık olduğunu da belirterek, bu mezarlıklar için ortak standart belirleneceğini ve tüm mezarlıkların bakımdan geçirileceğini ifade etti.


“Borçlanmayı 2020 bütçesi yapılırken aldık”

Başkan Seçer, Tekiralanı’ndaki buluşmada, borçlanma yetkisiyle ilgili açıklamalarda da bulundu. Seçer, şunları söyledi:

“Kasım ayında dedim ki; 2020 yılında bunları yapacağım, gelen param bu. Geriden gelen borçlarım bu. Benim bütçede denkliği sağlamak için 250 milyon lira borçlanmaya ihtiyacım var. 2 milyar 250 milyon bütçe yapmışım, 2 milyar 250 milyon denkleştirecek borç kaydetmişim. Bütçe onaylanmış şimdi o onaylanan bütçenin borçlanma yetkisi bana verilmiyor. Hani diyorlar ya ‘Efendim nereye harcayacağını anlatmıyor.’ Ya sen işini bilmiyorsan, sen oraya boşuna gelmişsen ben sana ne diyeyim? Sana anlatmışız. Bütçe ne bilmiyorsun. Yatırım programı ne bilmiyorsun. Stratejik plan ne bilmiyorsun. Bilmiyor. Belediye başkanı olmuş bilmiyor. Efendim ne yapacaksın? Yapacağımı sana orada gösteriyorum işte. Amaç üzüm yemek olmalı bağcıyı dövmek değil. Biz yatırım programına koyduğumuz yatırımları yapacağız. Bizim ilçe belediyeleriyle yarışımız olamaz. Biz onlara yardımcı oluruz. Onların imkanlarının yetersiz kaldığı yerlerde biz onlara yardımcı oluruz.”


“Meclis üyeleri görevini yapıyor, ben de görevimi yapıyorum”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Silifke gezisi kapsamında son olarak Mara Mahallesi’nde yurttaşlarla bir araya geldi. Başkan Seçer’i Mara’da Büyükşehir Belediye Meclisi Üyesi Mehmet Topkara ile mahalle muhtarı Mustafa Türe karşıladı.

Meclis üyesi Topkara’nın yurttaşlara seslenmesinin ardından söz alan Başkan Seçer, “Meclis’i izlerken bizim tartışmalarımızı görüyorsunuz. Siz bakmayın birbirimize sert davrandığımıza. Meclis kapandığı zaman her şey biter. Meclis üyeleriyle ben her zaman nezaket ölçüsünde görüşürüm, gelirler çayımı içerler, bölgelerinin sorunlarını konuşurum. Asla birbirimize saygısızlık etmeyiz. Demokrasi böyle bir şey ama oradaki tartışmaların sizlere sirayet etmesinden başkan olarak endişe duyarım ve bunu da asla istemem ve tasvip etmem. Sakın orada gördüklerinizden etkilenmeyin. Burada beraber oturuyoruz, çözüm noktasında sizleri dinliyoruz. Meclis üyelerimiz görevini yapıyor, ben de görevimi yapıyorum, sayın muhtarlarımız da görevlerini yapıyor. Farklı siyasi partilerde olabiliriz. Toplumun arasına nifak sokmak isteyenleri lütfen dinlemeyin, bunu istemiyoruz. En büyük musibet toplumun içerisine sokulacak olan nifaktır. Buna müsaade etmemiz lazım” dedi.


“İmar planlarını süratle yapmak zorundayız”

Tüm Mersin’de imar planı sorunu yaşandığına değinen Başkan Vahap Seçer, “İmar planı yaylalık bölgelerin de sorunu.  Şu anda merkezde çalıştığımız bölgeler var. Yine Toroslar, Silifke ve Erdemli'de 1/5000’lik planlar ile ilgili çalışmalarınız var. Yaylalık bölgelerin ayrı sorunları var. Buna bağlı olarak ilçe belediyelerini ilgilendiren 1/1000’lik planlar var. Bütün bunlar önümüzde ve bu işin ciddiyetini biliyoruz. Meclis’teki bütün gruplar hem fikir. Tüm Meclis üyelerinin ortak noktası: Mersin plansız bir kent, bu planları süratle yapmak zorundayız. Planları da gizli saklı yapmıyoruz. Planlama ofisimiz var, hangi bölgede çalışma yapıyorsak o bölgenin, ilçenin belediye bürokrasisi de oraya davet ediliyor” ifadelerini kullandı.

 

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz