Spor Haberleri Tümü

Türk Futbolunun Efsane Takımı ve Stadı Artık Yok .

 Mersin’de 1951 yılından 2014 yılına kadar hizmet veren daha sonra alınan karar ile ’Millet Bahçesi’ yapılması talimatı verilen Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nda yıkım son buldu. Geçtiğimiz günlerde ışıklandırma sistemleri, koltukları ve üst çatısı sökülen stadın yerinde hiç bir  şey kalmadı tarihi stadın yeri hayalet meydana dönüştü.

1925 yılında kurulan ve bir zamanlar Süper Lig’de büyük takımların korkulu rüyası olan Mersin İdmanyurdu’nun bu yıl amatöre düşmesinin ardından kentte başka bir tarih olan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun da  yok olması ile birlikte kentin tarihi ortak paydası değerler yok olmuş oldu. 1943-1947 yılları arasında dönemin Valisi Tevfik Sırrı Gür tarafından yaptırılan ve 1951 yılında tamamlanıp o dönem kulüp adı olan Çukurova İdmanyurdu daha sonra Mersin İdmanyurdu olarak değişen kentin tek takımına tahsis edilen stadyum, Galatasaray ile yapılan hazırlık maçıyla açıldı.

63 yıllık tarihinde Mersin İdmanyurdu’nun sayısız başarısına tanıklık eden stadyum, 2013 Akdeniz Oyunları kapsamında yapılan Mersin Stadyumu’nun açılması ile birlikte kullanımı son buldu. 2013-2014 TFF 1.Lig sezonunda oynanan Mersin idman yurdu-Adana Demirspor maçıyla kilit vurulan stadyum, o günden beri kullanılmıyordu.Yetkilerin talimatıyla yıkılan tarihi stadyumunun yerine, ’Millet Bahçesi’ yapılması planlanıyor.

Süper Ligden önce 1. Lig, bir sonraki yıl TFF 2. Lig'e düşen Mersin İdmanyurdu,cezası nedeniyle  TFF 3. Lig'de de mücadele etmeyerek kırmızı-lacivertli ekip, amatör kümeye düşürülerek süper amatör kümede mücadelesini sürdürüyor..

Türkiye'nin ilk kurulan kulüplerinden biri olan ve ülke futbolunda bir zamanlar fırtına gibi esen Mersin İdmanyurdu, 5 yıldır yaşadığı maddi sıkıntılar, transfer yasakları ve bunlara bağlı FIFA'dan gelen cezalar nedeniyle bir anda yok oldu.

SÜPER LİGİ 6. SIRADA BİTİRMİŞLERDİ...

2013 - 2014 sezonunda Süper Ligi 6., 2014-2015 sezonunda ise 7. bitiren kırmızı-lacivertli ekip2015-2016 sezonunda yaşamaya başladığı maddi sıkıntılardan dolayı ligi 18. sırada bitirerek 1. Lig'e düştü.

Maddi sıkıntılar ve transfer yasağı ile birlikte bir türlü kendini toparlayamayan Mersin ekibi, bu sezonda da ligi 18. sırada bitirerek 2. Ligde'de aynı kaderi paylaşarak ligi 18.sırada bitirerek 3.lig düşmesinin ardından 3.ligde oynamadan fifa cezası nedeniyle Amatör kümeye düşürüldü.

TARİHİ BAŞARILARLA DOLU TAKIM AMATÖR KÜMEDE MÜCADELESİNİ SÜRDÜRÜYOR.

 Mersin İdmanyurdu,cezası nedeniyle şu sıralar süper amatör kümede mücadelesini sürdürüyor.

Takımın ilk yıllarından bugüne gelinen süreçle ilgili açıklamalarda bulunan Mersin İdmanyurdu'nun Onursal Menajeri Hacı Bayram Birinci, böyle bir şeyin yaşanacağı hiç aklımıza gelmeceğini düşünememiştik.

Bir zamanlar Türkiye'de sayılı kulüplerden olan Mersin İdmanyurdu'nun bu duruma geleceğine kimsenin inanmadığını kaydeden Birinci, takımımızın bu duruma düşmesini hiç ama hiç hazmedemiyorum. İçim kan ağlıyor. Halen kendimde değilim. Halen inanamıyorum. Bu takımı ile çok güzel günler yaşadık.Takımın ilk kurulduğu yıllarda takımın ismi Çukurova İdmanyurdu idi, o zaman iş adamlarındaydı takım. Sonra Mersin İdmanyurdu olarak isim değişikliğine gidildi. Mersin İdmanyurdu, bütün Mersin'in takımı oldu. Mersin İdmanyurdu o dönemlerde Türkiye'de bir çığır açtı. Her zaman en sevilen takımlardan birisiydi. Hakikaten Türkiye'de nereye gidersek gidelim mutlaka taraftarımız vardı. Mersin her şeye laik bir şehir olmak adına takımı ile ulaşmış bir marka olmuştu.

KENT OLARAK ÇOK ŞEYİNİ KAYBETTİ.

Mersin İdmayurdu'nun kente neler getirip, neler götürdüğünü düşündüğümüzde ''Bir zamanlar Galatasaray, Beşiktaş, Fenerbahçe kente geldiğinde insanların nasıl mutlu olduğunu, nasıl maçlardan zevk aldığını herkes biliyor. Bu takımlar kente geldiğinde tüm şehir maddi, manevi anlamda çok şey kazanıyordu. İşte bunu ve tarihini kaybetti. Gençlerimizin kültürü olan futbolu kaybettik. Bu gençler niye gitsinler sokaklarda, televizyonlarda maç seyretsinler.Umarız bundan sonra bir hamle yapılıp, bütün şehir tekrardan bir araya gelip eski tarihi başarılara ulaşmak adına takımı küllerinden yeniden doğurur.Koca çınarı takımı ve stadı maalesef yok oldu.Tabi ki bizim için o tarihi kentin başarılı takımı ve stadyumu kalbimizde ömür boyu kalacaktır.


Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz