Kültür Haberleri Tümü

Tarihi gramofonlar meraklılarını bekliyor

 uriye’deki iç savaştan kaçarak Gaziantep’e gelen Suriyeli sığınmacılar, ülkelerinden getirdikleri gramofonları maddi sıkıntı yaşadıkları için antikacılara satıyor. En eskisi yaklaşık 120 senelik olan gramofonlar el işçiliğiyle yapıldığı için vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Daha çok sömürge döneminde Suriye’ye getirildiği belirtilen ve çoğunlukla Fransız malı olan gramofonların arasında Amerikan ve İngiliz malları da yer alıyor.

Uzun zamandır antikacılık yapan Hanifi Özaslan, daha önce Gaziantep’te çok fazla bulunmayan gramofon sayısının Suriyelilerin gelmesiyle birlikte arttığını söyledi. Özaslan, “Gördüğünüz gramofon Amerikan yapımı, 120 senelik el yapımıdır. Taş plak çalar. Bunlar çok ender bulunur. Genellikle Suriye üzerinden geliyor. Bizim Gaziantep’te önceden çok az bulunuyordu. Eskilerin evlerde olmazsa olmazıdır. Gramofon fiyatları değerine göre bin 500 ile 5 bin lira arasında değişiyor” şeklinde konuştu.
Suriyelilerin ülkelerinden getirip Türkiye’de sattığı gramofonlar, Gaziantepli antikacıların tezgahlarında meraklılarını bekliyor.

 

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz