Sağlık Haberleri Tümü

Çarpık dişlerden kurtulmak artık zor değil

Ortodontik tedavideki gelişmelerle artık inci gibi dişlere sahip olmak mümkün. Özel Adana Akademi Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Ortodonti uzmanı Dr. Nalan Aslan, çarpık dişlerinin nedenlerinde kalıtımın etken olmakla birlikte parmak emme gibi alışkanlıkların da sorunun başlangıcına yol açtığını vurguladı. 

Süt dişlerinin erken çekilmesi

Aslan, “Dişlerdeki çapraşıklığın bir diğer nedeni de süt dişlerin normal değişme zamanı gelmeden çekilmesidir.” Nasıl olsa yerine yenisi gelecek”düşüncesiyle tedavi edilebilir düzeydeki süt dişlerinin çekimi son derece hatalıdır. Çünkü bu dişler altlarından gelecek kalıcı dişlerin yerini koruyarak çapraşıklıkları önlerler” dedi.

Her yaşta tedavi mümkün

Aslan, çarpık diş tedavisinin her yaşta yapılabileceğini ancak,  tedaviye erken başlamanın alınacak olumlu sonuçta etken olacağını bildirdi. Dr. Nalan Aslan,  özellikle ailelere, çocuklarının ağız ve diş sağlığı konusunda da uyarılarda bulundu.

7 yaşından itibaren

Çocukluk döneminde süt dişlerin değişip, kalıcı dişlerin gelmeye başlamasıyla pek çok çocukta çapraşıklıklar gözlenebildiğini vurgulayan Dr. Aslan, çarpık diş sorununun çözümü için hastanın 7 yaşından itibaren doktor kontrolüne alınması gerektiğini bildirdi. 

Ortodondiste ne zaman gidilmeli?

Aslan, ne zaman ortodontiste gidilmesi gerektiği konusunda ise şunları söyledi;

“Aynaya bakıtğınızda ya da çocuğunuzun dişlerini incelediğinizde dişlerin sıralanmasında problem görülüyorsa, köpek dişleri asimetrik duruyorsa ya da üst ön dişler alt ön dişleri fazla örtüyorsa. Ağzınızı kapatmakta güçlük çekiyorsanız. Ailenizde ortodontik problem yaşamış bireyler varsa. Erken süt dişi çekimi yapılmışsa. Üst köpek dişleriniz zamanı gelmesine rağmen ağızda yerini almadıysa. Konuşurken bazı sesleri çıkarmakta güçlük çekiyorsanız.”

Sadece estetik değil sağlık

Çarpık dişlerin sadece estetik değil sağlık açısından da birtakım sorunları beraberinde getirdiğini ifade eden Aslan, “Dişlerdeki çapraşıklıklar fırçalama esnasında fırçanın kıllarının bu bölgelerde iyi temizleme yapmasını engeller. Fırçanın ulaşamadığı yüzeylerde çürükler oluşmasına sebep olur. Dolayısıyla çürük oluşan bu bölgelerde zamanla diş eti rahatsızlıkları ve diş eti çekilmeleri oluşur. Aynı zamanda oluşan çapraşıklıklar sebebiyle çene eklemlerinde uzun zamanda rahatsızlıklara yol açar” diye konuştu.

Ortodonti uzmanı Dr. Aslan, tedavi edilmeyen çarpık dişlerin kişinin özgüvenini de olumsuz etkilediğini belirterek, “Bu nedenle küçük yaşlarda başlayacak bir tedavide aileler yönlendirici olmalıdır. Çünkü, ağız içine bir takım aparatlarla yapılan tedaviyi çocuk kabul etmeyebilir. Tedavinin öneminin henüz bilincinde olmayan çocuğun ikna edilmesinde ailelere önemli görev düşmektedir” uyarısında da bulundu.

Paylaş
Tweet Paylaş Paylaş
Yorum Gönder
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir. Teşekkür Ederiz.
Yorumunuz onaylanmıştır, teşekkür ederiz.
Ad Soyad
Yorumunuz